Var läste Du: Det digitala svenska undret störtdyker?

Du läste kanske om det i denna blogg. Men, media i övrigt tycks inte ha insett vad som skett. Vi ligger lika dåligt till på den digitala utvecklingen som när det gäller gängkriminaliteten. (Blir tisdagens bombdåd bättre om det inte var gängrelaterat?)

En ny rapport om digitaliseringen i 140 länder kom för en tid sedan. Från European Center for Digital Competitiveness. Sverige kom på plats nummer 35 i Europa. De länder som utvecklas bäst i Europa är Litauen, Ungern och Spanien. Det man räknar är framsteg som sker inom AI, kvantberäkning, robotteknik, 3D-printing och virtual reality.

En nyckelfaktor i värderingen är om länderna sjösatt nationella planer för sin digitala utveckling. Ett exmepel är Kina som satt målet att 2025 bli världsledande på tio digitala områden, däribland robotteknik och ingenjörsteknik inom rederisektorn.

En annan viktig faktor är om såväl staten som näringslivet satsar tungt på innovation och entreprenörskap. Det finns flera andra initiativ som redovisas: startups, teknologiparker och Superkluster. Bara för att ge några smakprov vad andra länder gör.

Sverige riskerar att hamna efter när det gäller ingenjörsutbildningen, matematikkunskaper men också högteknologisk kunskap. Allt enligt Digital risers-rapporten. En varningslampa är tänd, men vad gör de ansvariga politikerna? För två decennier sedan – år 2000 – var Sverige i topp. Dagens läge verkar ha accepterats som en ny normalitet, eftersom media inte brytt sig.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.