Våra universitet halkar ned, eller vad händer?

I förra veckan kom Times Education med “The World Reputation Ranking 2014“. Det är en avläggare till “World University Ranking“, vars senaste redovisning kom i höstas. Från Sverige finns nu bara Karolinska Insittutet kvar av de svenska universiteten, och det i intervallet 51-60. Tidigare fanns både Lund och Uppsala bland de högst ansedda (dvs bland de 100), men de har nu fallet bort, vilket många noterat.

Ledande är Harvard, som har 100 poäng. Vad är det man indikerar, när akademiker svarar på det på frågan om vilka  universitet som är de mest ansedda? Själva säger Times Education att frågan man ställer är: Nämn de 10 “most powerful global university brand”. För mig är det ganska naturligt att det är de stora välkända och respekterade universiteten som nämns. Det är ingen som inte svarar Harvard, MIT, Oxford etc. Sedan slinker väl ett eller annat “vanligt” universitet med i svaret. Man har bara möjlighet att ange 10 universitet.

Därför får t ex det 50:e mest ansedda Universitetet, Osaka University, endast 5,9 poäng. Mot Harvards 100 poäng. De välkända tar hem hela potten. Jag har svårt att ta till mig Times undersökningsledares brösttoner “ett slag mot Sveriges globala status”. Det är absolut inte oviktigt var våra universitet hamnar i dessa graderingar, men just anseende-undersökningen tror jag bara är något för de verkliga toppuniversiteten.

Det finns andra rankingsinstitut, som QS, med huvudkontor i London. Här är deras senaste ranking, där Lunds Universitet kommer på 67 plats och Uppsala på 79:e i världen. Här gäller det kvalitet och där ingår anseendet. Och här är hela listan, där KTH är 118. Och vi får inte glömma Shanghai-rankingen, som ofta får stor uppmärksamhet i media. När kvaliteten på de svenska universiteten bedöms av Sahnghai kommer KI på plats 44, Uppsala på 73:e och Stockholms Universitet på plats 82. Lund kommer i kategorien 101 – 150. Inte så dåligt för ett litet land som Sverige, skulle jag vilja säga.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Våra universitet halkar ned, eller vad händer?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.