Varför är de svenska journalisterna så flata?

Äldrevården, och covid-19 dödligheten där, har varit den mest kritiska frågan under Pandemin. Varför har så många dött på äldreboende? Den ansvarige ministern, Lena Hallengren, tillsatte ett Äldre-forskningsråd i mitten på december förra året. Men, hon sammankallade inte rådet, utan väntade i tre månader. När rådet sedan väl skulle sammanträda den 17 mars, precis när Corona-krisen började, då inställde Lena Hallengren in mötet. Trots att det då var angelägnare än någonsin.

Äldre-forskarrådets 15 ledamöter gav sig inte. De kunde ju spela en viktig roll i att bekämpa Corona på äldreboenden. Därför insisterade de på ett möte, som hölls den 17 april, men utan att ordföranden, Lena Hallengren var närvarande. (Ingenting har hänt av de rådet denna dag begärde, det protokollfördes inte ens.)

Media känner till detta, något som Morgonekot uppmärksammade. Lena Hallengren intervjuades och påstod att det inte hade varit möjligt att sammankalla och dra nytta av detta råd hon själv initierat i mitten på december förra året.

Svenska media, både på nyhetssidorna och på ledarsidorna, har helt negligerat att landets ansvariga socialminister helt sonika har struntat i sitt äldre-forskningsråd. Ingenting har skrivits därom, inga intervjuer har gjorts vare sig i TV eller Radio. Jäva mig om jag har fel..

Hovjournalistik kan vi kalla detta. Eller avsaknad av journalistik

Låt oss ta ett annat exempel på hovjournalistik. När det var som mest angeläget att få fram skyddsutrustning och handsprit, så konverterade SEKAB i Örnsköldsvik en maskin som därefter producerade 15.000 liter på en enda dag. Detta uppmärksammade Morgonekot. den 27 mars, då hade det gått två veckor. Bolaget hade under 14 dagar inte fått något besked om hur handspriten skulle användas, förpackas, distribueras eller vilket behov som fanns. Något som utlovats utlovats vid ett möte med bl a Ibrahim Baylan två veckor tidigare.

Den ansvarige ministern, Ibrahim Baylan, får frågan vad han ska göra, når det gått två veckor utan besked och hela landet skriker efter handsprit.. Vi får väl ta en ny träff säger Baylan, med hänvisning till mötet några veckor tidigare. Vilket ledarskap. Läs bloggen och Du kallsvettas, så dålig är både ministern och journalisterna.

Hovjournalistik

Statsministern har inte ställt upp särskilt många gånger för intervjuer, vare sig i TV, radio eller press. Men, de få gånger han ställt upp har journalisterna inte ställt de svåra frågorna. Några exempel:

Stefan Löfven ville vänta med en Corona-kommission. Vad frågade journalisterna? Ingenting. (Sedan saknas både medicinsk och företagsekonomisk expertis i kommissionen, som har dessa områden som sin huvuduppgift.)

Stefan Löfven bad Sydkoreas president om råd i ett telefonsamtal den 20 mars. Vad frågade journalisterna? Ingenting. (Löfven fick de råd som kunde ha stoppat pandemin)

Det finns så många frågor där Stefan Löfven fått gå fri – utan svåra frågor, men ett område där han inte fått en enda fråga: De 100-tals miljarderna som anslagits för att klara de svenska företagen och jobben har inte fungerat. Inte en enda gång har Stefan löfven utfrågats om detta.

Det som nu i efterhand visat sig fungera dåligt, enligt finansministern själv i Dagens Nyheter igår. Inte underligt med en regering och ett regeringskansli som inte vet hur företagen fungerar. Ändå ställer våra hovjournalister inte en enda fråga i ärendet.

Under våren har en journalist ställt några svåra frågor. Han var tysk 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Varför är de svenska journalisterna så flata?

  1. Från Östergötland kommer uppgifter att många äldre som rapporterats döda av Covic-19 i själva verket varit multisjuka och troligen avlidit av annan orsak. Detta kan betyda att rapporterade nära 6.000 Covid-döda i Sverige egentligen kan vara hälften. Det skulle förta en del av kritiken mot den svenska Covid-strategin – men resa nya frågor att besvara!
    Normalt avlider i Sverige runt 90.000 personer per år, 7.500 per månad, 1.750 per vecka och 250 per dag. Runt 3.000 Covid-döda på sex månader betyder ca 500 per månad. Det är 6-7 procent fler än det normala. Nu är takten lägre men kan öka igen med en möjlig ny smittvåg.
    Ingenstans ser jag tecken på att svenska journalister och media gör denna enkla genomgång. Ta reda på basfakta!

  2. Att en tysk journalist är bättre än sina svenska kolleger på FHM:s presskonferenser tror jag har flera orsaker: Ett mer internationellt perspektiv, kanske större fackkunskaper. Svenska medier har alltid snålat med att ha ämnes-specialiserade reportrar och idag verkar det vara värre än någonsin — trots påståenden om motsatsen. Expertkunskaper efterfrågas helt enkelt inte. Du måste själv vara särskilt medveten om situationen på teknikfronten, skulle jag tro.

    Sedan fick du visst rådet före semestern att flytta bloggen till F*book. Snälla, gör inte det! En verklig datorjournalist drog in mej där när det där var nästan nytt, men jag blev egentligen inte intresserad förrän just ”bloggare” i mitt älsklingsämne flyg tvingade mej genom att de flyttade dit. Förr kunde jag ”hänga med” — nu är det en omöjlighet p g a både konstruktionen och det enorma flödet varje timme. Inte ens mina ”vänner” — ett futtigt hundratal — har jag tid att följa, trots pensionärstillvaro i coronakarantän. Och min ”fadder” tycks resonera likadant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.