Varför är det så trögt i Sverige, när det inte finns något vettigt skäl?

Tidigare har jag bloggat om expertskatten, där vi inte alls når upp till målbilden, och där processen är 5-6 månader lång. Mot Danmark där det finns en 14-dagars-garanti. Men nu vill jag ta upp arbetstillstånden, som nu släpar efter.

För bara ett par år sedan tog ett arbetstillstånd några veckor att få beslut om. Migrationsverket skötte hanteringen då, liksom nu. Men idag tar det upp till 14 månader, enligt uppgift. Det normala ligger på 5 – 7 månader enligt Migrationsverkets hemsida. Men i verkligheten lär mediantiden vara två månader längre. Ett par artiklar om detta hade Dagens Nyheter i förra veckan.

“Arbetstillstånd som dröjer hotar företag” beskriver läget idag lite utförligare och ett konkret fall är “Muntazir har väntat i fyra månader”.

Nu skyller Migrationsverket på flyktingströmmen. Men det är nog inte rätt. För handläggarna klarar av mycket färre ärenden idag är för 15 år sedan. År 2000 hanterade en handläggare 150 ärenden per år. Idag är antalet bara en i veckan, eller 50 per år. Produktiviteten borde i stället ha ökat eftersom internet och datoriseringen rimligen borde underlättat verksamhten. Men här har alltså produktiviteten gått ned med hela 67 procent. Då frågar vän av ordning: Vad har chefen sagt och gjort?

Till detta kommer att många av dessa ärenden som tar lång tid gäller förlängning av redan erhållet arbetstillstånd, och vederbörande är därtill verksam i Sverige och lätt att nå. Men då går månad efter månad. Ibland har det tagit mer än 3 månader innan en arbetssökande ens fått en handläggare sig tilldelad. Ridå!

Varför inte förlänga alla arbetstillstånd automatiskt i ett år, och sedan se till att man kommer ikapp…. Med en tredubblad produktivitet, så att man kommer tillbaka till effektiviteten för 15 år sedan.

Vill Du med egna ögon se hur byråkratisk arbetstillstånden är, gå in på Migrationsverkets hemsida och Skatteverkets. De vältrar sig i krångel:

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.