Varför är Sverige så saktfärdigt med 5G?

Ska vi behålla vår konkurrenskraft måste ny teknik kunna användas. Alla talar om artificiell intelligence men den kan inte användas om inte de digitala plattformarna finns. En sådan är infrastrukturen för internet och vårt mobilsystem. Enligt Ericssons VD Börje Ekholm halkar Sverige och även Europa efter. USA och Kina leder. Varför är de svenska och europeiska politikerna så långsamma? Vill de hylla Långbänken? Nej, det har nog med obeslutsamhet att göra, och då sitter de på bänken.

DI tog upp detta den 27 maj med en intervju med bl a Börje Ekholm som anser att en snabb utveckling av 5G är lika viktigt som tåg och vägar. ”5G är helt avgörande för att Europa ska kunna konkurrera i den nya digitala ekonomin – vi ser redan att Europa halkar efter både USA och Kina”

Ny Teknik utvecklat detta med en intervju för två veckor sedan, där Börje Ekholm ”röt till”. Några dagar senare kom en intervju med Ekholm i Elektronik Tidningen,  Idag kommer i denna tidning en djupintervju med Ericssons teknikchef Erik Ekudden. 

Detta att Sverige släpar efter borde både media och politikerna reagera på. Inte bara facktidningar som Ny Teknik och Elektronik Tidningen. Men, så är det i Sverige.

Vad har Ericsson lyckats med? Jo, av nio 5G-nät som hittills rullats ut är Ericsson med i åtta. I hela fem 5G-nät är Ericsson ensam leverantör. Bara ett av dessa nät ligger i Europa, de andra i USA. Sverige har givetvis inget. Vi är långsamma.

I Sverige har PTS nyligen auktionerat ut frekvenser för 700-bandet. Men det behövs högre frekvensband, något som Ericsson påpekat länge. En sådan ny aktion kommer först till hösten.

Ett 5G-nät finns i Europa, Swisscom i Schweiz. Men inte ett enda i EU.

 

 

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.