Varför bryr sig politikerna inte om Sveriges svaga IT-position?

I slutet på september kunde vi i Dagens Industri läsa en intervju med Ericssons VD Börje Ekholm. Vi i Europa är inte riktigt med i den digitala ekonomin. En oerhört allvarlig kritik mot det som sker, både i EU och i Sverige. Men Börje Ekholms uttalande är som om han pratade rakt ut i tomma intet. Ingen reaktion har kommit ifrån de ansvariga politiker, och inte heller från oppositionen. Tänk efter: Vi hänger inte med i den digitala utvecklingen. Och ingen politiker bryr sig, inte ens de ansvariga. Och journalisterna i landet följer inte upp. Skandalöst, för att uttrycka sig milt.

Vad framgår av intervjun med Ekholm? Jo: Den digitala infrastrukturen i EU ligger efter både USA och Kina. Vidare så ligger vi (EU) två till tre år efter Kina och USA när det gäller 5G. Börje Ekholm går ändå längre, han säger Risken att vi (EU) faller ur är stor.

Nog borde både landets ansvariga politiker och journalister kunna läsa sig till hur allvarligt detta är, eller är det svårt?

Det kommer fram mer. I går hade Dagens Nyheter en ledare “Sverige Har blivit it-haveriernas förlovade land”, Där beskrivs hur offentliga sektorn saknar kompetens för att upphandla IT-tjänster. Läs hur Stockholm Stad, eller snarare byråkrater där, försöker stoppa föräldrar som tar egna initiativ.

Nyligen kunde vi sedan läsa en debattartikel i Dagens Industri som är mer än skrämmande. “Det svenska skolsystemet skapar digitala analfabeter” (Skulle länkat men DI har inte lagt in artikeln i sitt system) Har Du papperstidningen kvar kan Du läsa där, finns i Dagens Industri den 9 oktober.

Programmering och IT finns inte i skolan. Så dagens elever får hålla tillgodo med föräldrar och sociala medel. En av artikelförfattarna är Martin Lorentzon, som står bakom Spotify, så han vet vad han talar om.

För ett år sedan kom OECD med en rapport om hur olika länder klarar digitalisringen. Sverige kom sämst av dryga 30 länder. Sämst! Vad gjorde Sverige? Ja, vad gjorde Sverige? Återigen: Politikerna låtsas som om det regnar, så är det inte tycks de mena. Inga åtgärder. Media? Tiger för att inte störa politikerna? Här finns länk till rapporten “Sverige sämst på digitalisering”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.