Varför får de gängkriminella fortsätta så här?

Söndagsmorgonen grydde först med en en sprängning i Malmö, där trapphus och några bilar blev förstörde. Därefter följde en skjutning i Malmö, där en dog och en är illa skadad. I Stockholm en sprängning, rapporteras samtidigt. I går eftermiddag en skjutning här också. Förmodligen har något dussintals bilar bränts upp, men där sker rapportering bara om det är minst ett dussin samtidigt.

Varför får de kriminella gängen fortsätta så här?

Advokater och Advokatsamfundet hjälper till.

Polisen gör inte vad den kan för politikerna har satt stopp.

Ansvaret för det kriminella tillståndet är politikernas. De har i snart 20 års tid vetat vad som måste göras, men vägrat. Här har alla “gamla och etablerade” partier samma ansvar. En Brottsberedning som tillsattas 2000 lade fram sex delbetänkanden och avslutade sitt arbete år 2005. Då fanns både analys och förslag, som politikerna sedan valde att inte genomföra.

För ett år sedan har polisen, genom Rikspolischefen, den 26 november 2018, sagt vad som behöver göras, vilka lagändringar som krävs. Det finns att beskåda i en skrivelse på fem sidor. Men, många av dessa förslag är inte genomförda, för politikerna vill inte. Därför kan polisen inte heller göra vad den kan.

Ska vi acceptera detta?

Kommunalrådet (S) i Malmö Katrin Stjernfeldt säger att “För henne och den övriga politiska ledningen i Malmö är det nu av viktigt att Malmöpolisen får det stöd och uppbackning som krävs, säger hon” Men politikerna vill ju inte.

Varför skyddar vi de kriminella med sekretess? Den frågan ställer också Expressen idag.

På tisdag inför Danmark passkontroll mot Sverige. Anledning: Vi klarar inte av att stoppa de kriminella gängen.

(Det allra värsta är att all politisk aktivitet i Sverige följer samma mönster som hanteringen av de gängkriminella. Långbänken. Men det blir inte lika uppenbart. Och folk reagerar inte på samma sätt som när det gäller skjutningar och sprängdåd)

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varför får de gängkriminella fortsätta så här?

  1. Du missade kvinnan som blev svårt knivskuren inatt i samma stad. Svävar mellan liv och död. Ja, hur kunde det bli så här? Det vet nog de flesta svaret på. Men det hjälper föga. Som du skriver finns allt underlag, men alla sitter fast i ngn form av handlingsförlamning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.