Varför fortsätter Sverige att släpa efter på Artificiell Intelligens?

Sverige vill fortsätta att vara ett excellent forskarland, som skulle göra det självklart att vi är Nobelprisets hemvist. Tyvärr håller vi inte måttet. Det gäller svensk forskningspolitik totalt, något som nu även den senaste propositionen för de kommande fyra åren medgav. Det skrev jag om i förra veckan: Sverige klarar inte den internationella forskningskonkurrensen.

Ett för framtiden avgörande område är artificiell intelligens, AI. Vi ska vara tacksamma över att Wallenbergarna  engagerat sig så stort på området. Det framkom tydligt på ett seminarium som SNS hade för en tid sedan. “AI-forskningens värde för svenska företag”

Seminariet ska jag beskriva mer nedan, med länkar, men först det viktiga i denna blogg: Sverige måste stärka sitt AI-engagemang. Det räcker inte att våra ansvariga politiker i kraftfulla ordalag säger hur viktigt AI är, att AI är framtiden och att Sverige ska vara i framkant när Sverige samtidigt inte gör någonting för att hävda sig eller för att utveckla den förmåga som är ett måste inför framtiden.

För tre år sedan talade regeringens minister ansvarig för AI, Mikael Damberg klartext:

 “Sverige är inte ledande på ai”. Vem säger det? Jo, innovationsministern Mikael Damberg i en intervju i Ny Teknik.

Har det blivit bättre nu? Svar nej: Vid det seminarium som hölls på SNS fick Sara Mazur frågan om den offentliga satsningen på AI var tillräcklig. Svaret var nej. Det skulle behövas en fokuserad, stor och långsiktig satsning på AI, men det sker inte.

På SNS-seminariet framträdde Sara Mazur, styrelseordförande för Wallenberg Artificial Intelligence, Autonomous Systems and Software Program (WASP)

Staffan Truvé, medgrundare och forskningschef på Recorded Future och ledamot i Nationella innovationsrådet

Är Du intresserad av AI-utvecklingen i Sverige kan Du nyttja länken till seminariet och ta del av en timmes presentation och samtal. Du kan också se på OH-presentationerna från Mazur och Truvé, där det finns länkar alldeles ovan här.

Att Wallenbergarna betyder mycket för svensk spetsforskning, det kan Du läsa om här. Fram till 2030 satsar Wallenbergarna hela 10 miljarder på AI. Att Wallenbergarna tar ledningen konstaterade jag för tre år sedan.

Kontentan: Svenska företag ligger bra till på AI, särskilt under ledning av Wallenbergarna. Offentliga och politiska Sverige ligger långt efter på AI..

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.