Varför förvisa människor och förstöra för oss själva?

Sverige vet tydligen inte sitt eget bästa. Vi har stort behov av arbetskraft från omvärlden, s.k. arbetskraftsinvandring. Men vi tycks med friskt mot skicka ut kompetenta människor från landet, trots att dessa ofta inte gjort något fel, eller bara någon bagatellartad förseelse. Men inte nog med detta. Vi låter inte de människor komma in, som vi vet att Sverige behöver. I båda fallen lär det vara Migrationsverket som missköter sig, men de beslutande politikerna har ansvaret. Detta tycks man inte förstå. Och media är som vanligt oftast PC.

Låt mig börja med Studenten från Azerbajdzjan, som Agneta Pleijel skrev om i DN i fredags, den 26 maj. Artikeln “Asylpolitiken rena hånet mot de unga“, måste läsas. Hon, studenten, är 23 år gammal och läser till läkare på Karolinska. Hon har bott i Sverige i snart 7 år. Hon betecknas av sina lärare som “i särklass genom tiderna” och var en av gymnasiets “mest begåvade elever”.

Hon har fått stipendium från Kungl. Vetenskapsakademin, placerat sig i finalen “Unga matematiker”. Hon har fått betala 130.000 per termin för läkarutbildningen. Nu har hon och hennes familj, med föräldrar och bror, fått avslag på asylansökan. Brodern är 17 år och lika begåvad som sin syster, enligt hans lärare. Han har, sin låga ålder till trots fått stipendier från sex svenska universitet, bland andra KTH och Karolinska.

Ett skäl för utvisningen är att familjen inte anses vara anpassade i Sverige. Trots att de bott här i sju år och är flytande på svenska. Finns det inte något sätt att inom det svenska regelverket låta beslutsfattarna i Migrationsverket få straffa för ett sådant avslagsskäl? De kanske borde plikta, för att de inte förstår att en familj efter sju år i landet, med en total studie- och språkmässig anpassning, tillhör landet Sverige?

Därtill hör att pappan i familjen nu tillåts stanna i Sverige, trots att han tvingades ut ur landet en tid, så nu splittrar man familjen.

Några andra utvisningshotade personer som vi behöver här i Sverige

  • Safiqul Alam, som tagit Masterexamen, utvecklar mjukvara som styr Volvo CE:s entreprenadmaskiner
  • Ubi kom som asylsökande från Sydostasien och har två heltidsjobb nu (integrerad?)
  • Nina kom till Sverige 2009 för att läsa master i metallurgi, varefter följde anställning på Kobolde & Partners och leder idag företagets optimeringsalgoritmer.
  • Yahia ”Iza” Damlkhi, hans fru och döttrar, födda i Sverige, skulle utvisas. Skäl: Izas jobb på fruns pizzeria inte utannonserades – på inrådan av Arbetsförmedlingen

.Arbetskraftsinvandringen idag tar 18 – 20 månader på Migrationsverket. Enligt deras egen hemsida. Mot några veckor tidigare. Ett skäl: En katastrofal nedgång i produktiviteten. År 2000 klarade en handläggare av 150 ansökningar på år. Idag bara 50, trots att Google och Internet gör handläggningen lättare. Hur många utländska arbetare – experter kan/vill vänta ett och ett halvt år på tillstånd? Skandal! Varför kan inte regeringen få Migrationsverket att fungera?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varför förvisa människor och förstöra för oss själva?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.