Varför har företags-klimatet i Sverige blivit instabilt?

Det är hur trist som helst att skriva om detta, men känner att jag måste.

Hur har Sverige kunnat gå från ett stabilt politiskt land för företagen till ett som nu skrämmer med sin instabilitet? Se Dagens Industris ledare i måndags:

”Svensk politisk miljö är ingen säker garant för företagsklimatet. Den är labil, populistisk och latent socialistisk”

Det började inför valet 2014. Stefan löfven till Expressen om Bromma flygplatsVi har ett avtal som gäller under lång tid och det ska ligga fast”,  Avtalet gäller till 2038  Sedan direkt efter valet: Vi ska se om Bromma inte kan stängas 2022.

ROT ligger kvar. S-besked inför valet 2014. Efter valet begränsningar till 30% och max 50.000. Förra året lade drygt 5.000 ROT-företag ned. (Vitt blev svart?)

Vinster i välfärden” läggs fram trots att en majoritet i riskdagen säger nej, vilket gör att förslaget inte kan bli verklighet.

Hot om höjd företagsbeskattning genom ändring av 3:12-reglerna varvid några 100.000 företagare berörs. Dras tillbaka vid hot om misstroendevotum.

RUT-avdraget har sänkts från 50.000 till 25.000 för den som är under 65 år. Och en del andra förändringar har också skett. Negativt särskilt för kvinnliga företagare.

Regler som hindrar företagarna är en styggelse. Särkilt när de inte fyller annan funktion än att vara krångliga. Men inget görs åt regelkrånglet.

Företrädaransvaret drabbar villigheten att ta styrelseuppdrag, något som drabbar tusentals mindre och medelstora företag. (och beskattningen av styrelseuppdrag underlättar inte heller)

Höjd beskattning av sparandet på ISK-konto. Drabbar 1,8 miljoner svenskar.

Detta är bara en provkarta. Och ingreppen mot företagen och företagarna är alltifrån små till stora. Men det speglar en okänslighet som jag inte förstår. Trots alla nålstick arbetar landets företagare men ganska gott humör, och efter bästa förmåga. Och med högkonjukturen i ryggen går det väldigt bra för SME-företagen. Men tänk om klimatet i stället vore bra, så att landets företagare kunde känna sig uppskattade. Potentialen är stor.

Ett företag som tagit fasta på instabiliteten är Nordea, som flyttar till Finland. Läs de uttalanden som gjorts, både före och efter beslutet i förra veckan. Där står den politiska instabiliteten som huvudskälet. Tidigare, drivna av löntagarfonderna, fick vi IKEA och Tetra Pak utomlands. Tack och lov är företagsklimatet här hemma idag väldigt mycket bättre än tidigare.

Men, tänk om de ansvariga politikerna tänkte efter och började arbeta tillsammans med Sveriges företagare för att Bygga Framtiden. Stefan Löfven, jag kommer tillbaka till Din Affärsplan Sverige. Dags? Men,det är kanske, som AB:S utmärkte krönikör Lena Mellin säger om Stefan Löfven: ”Kort bäst före-datum

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varför har företags-klimatet i Sverige blivit instabilt?

 1. Hej Håkan
  Varför klaga på företagsklimatet?
  Mitt råd till alla företagsledare tänk lite större, tänk utanför boxen (Sverige).
  Det går utmärkt att parera skiften i företagsklimat i olika länder genom att dela upp verksamheten och sprida riskerna. Sverige har unika möjligheter till detta – valutaregleringen avskaffad, kvalificerad arbetskraft med utlandserfarenhet och mycket mer positivt för den som tänker stort.

  Jämför med exempel Oriflame, Betson, TetraPak, Albin Marin (så länge Lars Larsson ägde företaget) Volvo redan år 1927 – startade i Brasilien
  För att nu inte nämna H&M.
  Bristen på arbetskraft som du tar upp Arbetslösheten är enorm i världen – vilka möjligheter ger inte detta.
  TetraPak övertalade jag redan 1968/69 att starta upp i Japan – blev mycket lyckat.
  Lars Larsson hävdade att det skiftande företagsklimatet i Sverige skulle drivit bolaget i KK , men utlandet räddade företagt.
  TetraPak betalad mig för att komma ur Valutaregleringens förlamande grepp.
  Pontus Lindvall har jag haft som elev – Betson.

  Lite även om den svenska låga lönespridningen inte minst för Civilingenjörer
  Några av de största industriföretagen har en ”kartell” för att hålla lönerna nere – detta samtidigt som man betalar premium löner utomlands. Flera va storföretagen betalar även en årlig avgift till Stanford univ för att få snabb uppdatering och en ingång dit.

  Slutsats Misströsta inte värden är full av möjlighetr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.