Varför inte jämföra med Schweiz?

Schweiz är ett land som man ofta jämför Sverige med. Landet är till ytan mycket mindre och befolkningen 8 miljoner mot Sveriges 10 miljoner. Antalet avlidna i Corona var den 26 maj 1655 i Schweiz. Då låg den svenska siffran på 4200 döda. När man läser dessa siffrror så ska man ta hänsyn till att Schweiz är ett väldigt decentraliserat land med sina kantoner, så central styrning finns inte a la Sverige. Här hemma säger regeringsformen att “Regeringen styr landet”. Och så borde det vara, särskilt i kristider. Kan man tycka. Men så har det inte varit..

Swissinfo.ch lämnar dagligen en god information om Corona-läget och viktiga pusselbitar i bekämpningen, något som saknas i Sverige. Se Coronavirus: the situation in Switzerland Där finner Du den information som borde vara en självklarhet även i Sverige.

Under Pandemin har decentraliserade Schweiz handlat snabbt, snabbt, snabbt. Precis som Sydkorea. Ta frågan om ansiktsmasker som saknades  också i Sverige, och kanske saknas fortfarande här hemma. Den Schweiziska regeringen gav order till försvaret: Handla upp 100 miljoner ansiktsmasker. Det gjorde man med början av mitten av mars. Ett inhemsk industriföretag startade, efter snabb omställning, att producera 70.00 masker första veckan och kom snart upp i 200.000. Resten hämtades hem från andra länder, bland annat Kina med hjälp av Swiss Air.

När det gäller stödet till ekonomin och företagen var Schweiz snabbare och betydligt kraftfullare än Sverige. Totalt uppgår Schweiz stöd till cirka 640 miljarder kronor, vilket är cirka 10 procent av BNP. Sverige ligger på 4 procent av vår bruttonationalprodukt och då är lån inräknade, som inte verkar kunna utnyttjas.

Även Schweiz stöder sitt flyg. Totalt med cirka 20 miljarder kronor. Det är väsentligt mer än Sverige stödjer SAS, men jämförelsen är svår att göra pga det delade statliga ägandet och ersättningen till Norwegian.

Testerna är en annan del av Corona-bekämpningen. Här har Sverige legat dåligt till, ligger dåligt till. Redan den 1 april hade Schweiz genomfört 130.000 tester. Sverige hade genomfört några tusen tester. 

Schweiz har vidare tagit sig an sina medborgare som råkat befinna sig i andra länder. Totalt har ett 30-tal plan evakuerat medborgare från olika delar av världen. Svenska regeringen stretade emot i det längsta. Hänvisade svenskarna till att ta sig hem på eget bevåg. Schweiz gjorde tvärtom, man tog hem 4000 medborgare och ytterligare 3000 personer som har sin hemvist i Schweiz..

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Varför inte jämföra med Schweiz?

 1. Helt korrekt men i CH sattes en av de sju federala ministrarna att leda covid-arbetet och fördela resurser och pengar enligt behov. Detta kunde göras via en existerande undantagslag. Alla beslut har senare godkänts av parlamentet som just nu är i session (normalt sex veckor) i en ombyggd sporthall som ger minst två-meters socialt avstånd för alla. Inga ledamöter lottas bort. Nya direktiv för öppning av samhället den 6 och 19 juni levererades igår. Fortfarande gäller sociala avstånd och rapportering av deltagare i möten, bröllop konserter etc med nu max 300 deltagare.

  Varje land har sin egenheter och förutsättningar när det gäller planläggning, resurser och scale-up av dessa. Resultaten i virusdödsligan är en spegling av detta.

 2. Sverige skulle varit bättre än Schweiz om inte S odlat flockmentalitet redan efter slutet av kriget.

  Vilket visar att den svenska väljarkåren är enkelt att leda dit makthavarna vill.

  Det tog fart i mitten av 60:talet då de bestämde att riksdagspartier inte skulle vara beroende av sina medlemmar utan finansieras med skatter.

  Så tog 70:talets vansinniga lagar och regelverk vid med tron att tillväxten var obrytbar och det var enklast med några storföretag och en stark fackförening att göra upp med.

  Resultatet var att Volvo gjorde högre vinst än Västtysklands mest lönsamma bilföretag och SE banken högre än Västtysklands lönsammaste bank.

  De stora företagen i Sverige dikterade sina villkor och betalade nästan ingen skatt under mitten av 80:talet.

  En viss tillnyktring skedde under 90:talet så tog vansinnet ny fart.
  Klimatpolitiken finns i avsikt att kunna öka skatter på energi och fördyra regelverk på snart sagt var verksamhet så produktivitetsutvecklingen inte lyfter folket.

  Energipolitiken vilar på klimatpolitiken med ett märkligt tillägg.

  Modern kärnkraft ska bort och ny som drivs av att destruera alla ämnen i dagens kärnavfall ska hindras så energi kan fortsätta att bli allt dyrare då automatiseringen kommer göra det mesta billigare.

  När det gäller nedstängning av regioner och länder för ett förkylningsvirus så inser allt fler att det handlar med om makt.

  Allt fler inser att koldioxidhotet är vetenskapligt avvisat så det gäller att finna nya medel för att koncentrera makten utom räckvidd för demokratiska beslut i nationalstater.

  Den fjärde industrirevolutionen kommer automatisera samhället under detta århundrade och därmed flytta makten till folket om inte organisationer som FN får global makt på allt fler områden.

  Här något att fundera på.

  https://bakomkulisserna.biz/2020/05/31/tysk-tjansteman-lackte-rapport-coronaviruset-ar-ett-globalt-falskt-alarm-nu-borjar-sanningen-lacka-ut/?fbclid=IwAR2pEHF_avZJrXFI_BaeqTN7xYeeQcHr-4gZfRVkCebHs0xW1vHFyxDDzbg

  Jag har inte brytt mig om att söka efter hur korrekt detta är men har hela tiden insett att det ligger andra krafter bakom vilket såklart skrämmer mig en aning.

  Så lätt är det att skrämma befolkningar som med hjälp av sensationsgalna medier driver politiker till totalitära beslut.

  Det är den lärdom vi alla bör dra efter denna vår.

  För det kommer komma nya pandemier som är farliga på riktigt.

  Antibiotika resistenta bakterier eller ett SARS som är lika dödligt som det som kom 2012 med 30% dödlighet och ännu inget vaccin.

  Beredskapen för det är vad gäller Sverige obefintlig.

  Jag brukar föreslå att en småstad i exempelvis Norrlands inland kan bli karensstad inför nästa pandemi.

  Eller varför inte en modern i urberget drivet av modern kärnkraft?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.