Varför inte redovisa Venezuelas verkliga problem?

Under lång tid nu har nyhetsmedia kommit med uppgifter om hur illa det är ställt i Venezuela. Hela 3 miljoner människor har tillfälligt flytt landet, till granländerna. Stora delar av folket svälter i landet, mediciner saknas och inflationen är idag minst en miljon procent.

Men, detta är bara symtom. De verkliga orsakerna till att landet har utvecklats på detta sätt döljer media skickligt. Förmodligen omedvetet eller av okunskap. Skälet till Venezuelas förfall är den socialistiska revolution som Hugo Chavez började genomföra 1998. Han kallade det för den bolivianska socialismen, och hade i början folkets stöd. Chavez sade sig vilja genomföra ”2000-talet socialism”. Under mottot ”Fäderneslandet, socialism eller dö”.

År 2013 dog Hugo Chavez i cancer, något han anklagade USA för att stå bakom. Under hans sista år fattade Chavez beslut som inskränkte demokratin och mediafriheten. Han körde över Nationalförsamlingen, och styrde i stället med dekret. Hans vicepresident Nicolas Maduro tog sedan över vid Chavez bortgång. Vid valet två år senare, 2015, vann oppositionen majoritet i Nationalförsamlingen, vilket Maduro helt sonika struntade i. Såg i stället till att Högsta Domstolen fick en majoritet Maduro-lojala.

När Nicolas Maduros presidentskap gick ut vid årsskiftet 2018 – 19 lät han Högsta domstolen ge honom presidentfullmakt, vilket strider emot konstitutionen. Oppositionsledaren Juan Guaido är talman i parlamentet och i konstitutionen står det följande, enligt Dagens Nyheter:

Juan Guaidó är parlamentets talman och har använt en paragraf i grundlagen som säger att talmannen kan utropa sig till interimspresident och leda landet till nyval om den sittande presidenten inte följer grundlagen. 
I och med att förra årets presidentval inte följde grundlagen om fria och rättvisa val anser sig Juan Guaidó vara landets legitime president.

Samma tolkning gör nu nästan nu alla EU:s länder, inklusive Sverige (satt långt inne).

Men det finns en annan svensk anknytning, Vänsterpartiets stöd till Maduro och Venezuelas diktatur. Partiledaren Jonas Sjöstedt har välsignat Maduro när han tillträdde presidentämbetet. Därtill kommer att Vänsterpartiet officiellt, genom sin Malmöavdelning i förra veckan uttalade sitt stöd för Maduro. Det skedde i förra veckan! Så diktaturen sitter fast i Vänsterpartiet. Borde det inte vara dags för Socialdemokraterna att inse vilket parti Vänstern egentligen är?

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.