Varför jagar Dagens Nyheter och Aftonbladet Ulf Kristersson?

För min del levde jag tidigare i tron att de stora tidningarna skulle vara hyggligt neutrala – åtminstone på nyhetsplats, men också på opinionssidorna. Men så är det inte. DN och AB har förfallit till att nedvärdera Ulf Kristersson. Expressens Anna Dahlberg har i ledare beskrivit förfallet “Gnället på Moderaterna har gått helt överstyr.”

Precis när jag skriver detta så låter Nordegren och Epstein en retorik-forskare från Stockholms Universitet, Gunilla Almström Persson kommentera inför debatten mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i kväll. Hon talade väl om Andersson men rackade ordentligt ned på Kristersson. Statsministern höjde sig över Ankdammen och kunde hänvisa till sina kollegor i Europa. Kristersson däremot dänger fram siffror, även om de inte är korrekta, enligt retoriker-forskaren. Anmärkningsvärt. Fick stå oemotsagt.

Vill på denna blogg notera: Ulf Kristersson är trovärdig, och den vuxne i rummet, det säger jag efter att ha känt Ulf i dryga 30 år. Men viktigast tycker jag är att Ulf Kristersson vill gå från ord till handling. Inte fortsätta med Långbänken. Det har Ulf klargjort vid många tillfällen.

En bolagsrevision av den nuvarande regeringens fögderi skulle säkert inte fått förslag till ansvarsfrihet. En beskrivning finns här.

Jag är kommunist, för vi har en stolt historia” säger Ali Esbati, vänsterpartiets ekonomisk-politisk talesperson.

Vad har då Magdalena Andersson lovat Vänsterpartiet vid en regeringsbildning? Svaret gav Dagens Nyheter i fredags, den 2 september. I ett avtal så utlovar Socialdemokraterna att regeringen ska bedriva en politik som “alla parter kan acceptera”, dvs även Vänsterpartiet. Regeringen ska budget-förhandla med Vänsterpartiet. Så här står det i avtalet:

”För en stabil regeringsbildning behöver de partier som ingår i regeringsunderlaget som tolererar en statsminister ges möjlighet att förhandla med regeringen så att man når en helhet som alla parter kan acceptera. Ingången är att regeringen genom förhandlingar även behöver säkra stödet för budgetpropositionen i riksdagen.”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varför jagar Dagens Nyheter och Aftonbladet Ulf Kristersson?

  1. Tack Håkan! Anna Dahlberg är en skarp iakttagare av det politiska livet som jag försöker följa.
    Ulf tycker jag har varit utomordentligt bra i den här valrörelsen. Men det tycks vara så att om en riktning dissar honom blir det följa John. Det kan man lätt iakttaga i andra frågor och sammanhang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.