Varför ska Sverige alltid dra benen efter sig?

I Sverige har vi saknat en effektiv och sammanhållen terrorlagstiftning, säger regeringen. Trots att det svenska politiska systemet borde förstått hur viktigt det är att bekämpa terrorn med en adekvat och modern lagstiftning, så har lite skett. Omvärlden, både EU och FN,  har påpekat detta för oss. Men här i Svedala har Sveriges farliga L-allande förtur. Så här reagerar regeringen nu, när det är bråttom. Den tillsätter en ny utredning.

Den brådskande utredningen) av svensk terrorlagstiftning (direktiven här) tillsattes den 9 februari i år. Den fick två år på sig. Ska inte vara klar förrän den 31 januari 2019. I andra länder skulle ett sådant här uppdrag genomförts på några månader. Med utredare på heltid. Inte så i Sverige.

Nu har det politiska systemet fått klart för sig att deltagande i föreningsliknande aktiviteter som främjar terrorism borde vara brottsligt. I går reagerade regeringen. SvD redovisar detta idagregeringen har gett Stefan Johansson, justitieråd i HD, i uppdrag utreda frågan. Snabbutredning säger man och så får utredningen 8 månader på sig. För justitierådet ska säkert fullfölja sitt vanliga heltidsjobb, och utreda vid sidan om. Ett par dar i månaden, kan man tro. I andra länder sker sådana här utredningar på heltid. Ge Stefan Johansson tjänstledigt, och han blir klar på ett par månader.

Det var likadant när flyktingkrisen kulminerade, i november 2015. Då tillsatte regeringen en snabbutredning om hur flyktingarna skulle tas om hand. Regeringen bad flyktingarna: Vänta i två år. Utredningen, Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända, håller på och ska vara klar i oktober i år. I november 2015 tillsattes också en delegation för att ta fram en validerings-strategi, så att flyktingarna snabbare kunde komma in på den svenska arbetsmarknaden. Den fick hela fyra år på sig. För att utarbeta en strategi…

Det är lätt att förstå att när lagstiftning om terrorn och flyktingmottagandet behandlas med sådan extrem sölighet, så är det ännu sämre på de allra flesta politik-områden. Det är “en utredning till” som gäller, även om så bara psalmsång ska tillåtas på skolavslutningen. Hoppas att den tragiska terror-attacken kan få politikerna att förstå att världen inte väntar medan Sverige utreder. Men det ser dystert ut.  Det långsamma politikens Sverige bloggade jag om för mer än tre år sedan, och inget har blivit bättre. Till och med högst upp i politiken finns ett medvetande därom, men inget görs. Regeringskansliet är hindret.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.