Varför ska Sverige sätta världsrekord i Långbänk?

Nu ska regeringen låta utreda om utländska investeringar ska få ske i sk skyddsvärda områden.

Först ville Ryssland genom sitt stora energibolag Gazprom köpa Slite hamn, det var 2016. Staten måste ha möjlighet att ingripa, men det krävdes en ny lagstiftning, sa regeringen. I det här projektet gick Gotlandsregionen in och sa nej, så regeringen behövde inte utreda och lagstifta då. Men fler utländska intressen uppenbarade sig.

I slutet på 2017 ville kinesiska investerare bygga ut hamnen i Lysekil. Regeringen sa att detta kan vi inte hindra. Återigen säger regeringen att man måste utreda om det behövs en möjlighet för staten att ingripa mot utländska investeringar i strategiska områden, som måste anses skyddsvärda.

Nu idag harregeringen kommit till skott efter nästa fyra år av Långbänk. Först igår tillsatte regeringen en utredning under ledning av f.d. ordföranden i Högsta Förvaltnings-domstolen Sten Heckscher. Utredningen ska vara klar den 2 november 2021. Den får alltså drygt två år på sig. Sedan ska utredningen gå på remiss, regeringen ska behandla förslaget och Lagrådet ska ge sitt yttrande, varefter proposition skrives och riksdagen beslutar och sedan ska lagen genomföras.

Här är direktiven till utredningen “System för granskning av direktinvesteringar inom skyddsvärda områden”. (Tog nästan tre år att utarbeta) Direktiven är på 14 sidor.

Troligen kan en lag finnas på plats den 1 januari 2023. Då har det dröjt mer än sex år sedan frågan om statens möjligheter att ingripa mot utländska investeringar i skyddsvärda områden aktualiserades. Inte kan man påstå att politikerna handlar skyndsamt.

Man undrar om regeringen är ute för att slå världsrekord i Långbänk. 

Fotnot: Utredningen har tillkommit efter ett tillkännagivande från riksdagens försvarsutskott hösten 2018 på initiativ av Robert Stenkvist, SD.

PS Trots 14 sidor direktiv finns inga konkreta exempel som rimligen utredaren måste förhålla sig till, som Slite och Lysekil.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varför ska Sverige sätta världsrekord i Långbänk?

  1. Jag har lite svårt att förstå att det ska krävas en utredning. Borde inte riksintresset för totalförsvaret vara tillräckligt? Om det behöver kompletteras så borde det kunna ske ganska snabbt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.