Varför ska Sveriges företagare leva i ovisshet?

Idag vet inte landets företagare om det blir något omställnings- eller omsättningsstöd för maj månad. Inte heller hur det blir med innevarande månad – juni, som snart är slut. Är det rimligt att leka svälta räv med en stor del av Sveriges mindre och medelstora företagare?

Så här säger Magdalena Andersson i en intervju i SvD idag:

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SvD att hon följer utvecklingen väldigt noga och att “hon inte utesluter någonting i dagsläget, inklusive en förlängning av omställningsstödet över sommaren.” (min markering)

Först fick landets företagare vänta ett par månader innan de på Valborgsmässoafton, den 30 april, fick reda på Omställningspaketet. Det skulle rädda företag som förlorat stora intäkter. Stödet var retroaktivt och gällde de två månader som gått – mars och april. (I Danmark och Norge var regeringarna en – två månader snabbare)

Nu ska alltså de berörda företagarna, som inte vet om de ska överleva eller inte, få vänta med besked från regeringen.

Inte nog med detta. Regeringen har glömt de allra minsta företagen, de enskilda näringsidkarna. De är 600.000 till antalet. De kan använda en del stöd, men det räcker uppenbarligen inte till. I en studie som fackförbundet Unionen genomfört tycker bara  9 procent av de enskilda näringsidkarna att stöden fungerar bra. Hela 6 av 10 säger att de riskerar att gå i konkurs om de inte får ett bättre stöd om samtidigt omsättningen fortsätter att falla.

Så här blir det när finansdepartementet, som saknar kunskap om hur ett företag fungerar, har ansvaret för arbetet med stödpaketen. Med tanke på denna okunskap är det förvånande att programmen ändå haltar sig fram. Tänk: Inte en enda journalist har frågat om kompetensen hos finansen i företagskunskap. Det kan tilläggas att endast var tredje aktiebolag som är berört av stöden ger dessa godkänt. Också undersökt av Unionen.

En som höjt rösten om regeringens oförmåga är ekonomiprofessorn John Hassler. Han säger sammanfattningsvis “Sverige har inte råd att killgissa om krisen (Expressen 25/4)

Låt mig spå om krisens fortsatta ekonomiska förlopp:

  • Regeringen tvingas ge stöd åt de enskilda näringsidkarna (600.000 små företag)
  • Regeringen tvingas av näringslivets organisationer och samarbetspartierna att fortsätta med omställningsstödet till mindre och medelstora företag
  • Inte en enda journalist vågar ifrågasätta finansdepartementets kompetens när det gäller företag
  • All bristande kunskap gör dock stöden mindre effektiva och dyrare.

En utmärkt genomgång av att krisstödet missar de minsta finns i dagens DI

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.