Varning: Att tänka på sig själv är inte alltid fel

Ukraina är ett exempel på att att nationalism och liberalism kan förenas.

Nu agerar den svenska regeringen på ett sätt som borde uppmärksammas. Å ena sidan har Ulf Kristersson – med rätta – bett EU att kartlägga varför Europa hamnat på efterkälken. Varför saknar EU plattformsföretag? Varför har Europa gått från Världens ledande producent av halvledare, till den som förlorat 75 procent av världsmarknaden? På 30 år.

Å andra sidan ska Sverige behålla sin frugala position i EU. Sparsam och återhållsam, även om undantag medgives när det gäller Ukraina och tidigare lån för att klara av efterbörden av Pandemin.

Nu erfordras ett strategiskt tänkande i EU, där man verkligen lyckas med – genom regelverk, piska och morot – för att hävda sin position, Europas ställning. Ett exempel på svårigheten kan beses igår i Svenska Dagbladet. “Alla förlorar när nationalismen vinner”. Skribenten Mattias Svensson borde fundera på hur balansgången ska beträdas.

På chip-området är vi världsdelen som får vänta ett år på leveranser. Vi producerar inte de avancerade halvledarna, Detta trots att vi har den bästa kompetensen genom litograf-maskin-tillverkaren ASML i Holland, som inte bara är världsledande, utan världsdominant.

Varför kan inte Europa klara sin självförsörjning på energiområdet? Varför avvecklar Europas största land, Tyskland, alla sina 17 kärnkraftverk? När världen i övrigt satsar på kärnkraft. Varför gör sig europa beroende av Ryssland på energisidan, särskilt gasen?

I vår globala värld räcker det inte med att ge ekonomin spelrum, helst med så få regler som möjligt, utan vi måste veta vad vi vill. Dessutom måste vi strategiskt tänka igenom och planera för det som komma kan, Dit hör områden som den nya teknologin, halvledarna och plattformsföretagen. Sedan skadar det inte att tänka själv.

PS Det är ingen tvekan om att de ryska massiva angreppen med missiler och drönare har effekt, trots att 80 – 90 procent skjuts ned. Man kan bara föreställa sig om merparten hade nått sina mål. Enligt en rysk sk militär-bloggare så har Ryssland begränsat med robotar, vilket gör att de snart måste upphöra med dessa massiva beskjutningar. Kommer det några få då och då så har Ukraina en helt annan möjlighet att oskadliggöra dessa. Särskilt när luftvärnssystemet Patriot är på plats. Och effekten på lokalbefolkningen i Ukraina är inte den som Vladimir Putin hoppats på. Inga ukrainare vill ge upp, det visar alla intervjuer och undersökningar. Och omvärlden blir dagligen påminda om Putins arbete som djävulen själv.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Varning: Att tänka på sig själv är inte alltid fel

  1. Ett svar på Kristerssons frågor är förstås för ekonomin skadliga gröna och röda påfund. Synliga även i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland. Det går utför!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.