“Vi i Europa är inte riktigt med i den digitala ekonomin”

Läs det en gång till: “Vi i Europa är inte riktigt med i den digitala ekonomin”. Uttalandet gör Börje Ekholm, VD för Ericsson, för en tid sedan i Dagens Industri. Detta är oerhört allvarligt. Och Börje Ekholm måste sägas vara den som vet hur läget är, bäst av alla i vårt land i vart fall. “Varför har vi kommit efter?” Ekholms svar:

  • Den digitala infrastrukturen där EU ligger efter
  • När 4G byggdes ut låg vi efter Kina och USA
  • “Nu med 5G ligger vi två till tre år efter Kina och USA
  • “Vi (EU) accelererar inte.
  • “Risken att vi (EU) faller ur är stor”

Alla ansvariga politiker, och beslutsfattare i näringslivet, med ansvar för den digitala utvecklingen, bör läsa detta om och om igen, och fundera på vad det betyder. Vad betyder det att EU – och därigenom Sverige – inte hänger med i utvecklingen av dagens avgörande teknologi? Läs artikeln i Dagens Industri som ger en fylligare bild än jag kan ge här.

Tyvärr är utvecklingen ingenting som kommer plötsligt, det hade gått att hänga med. Men EU, och för den delen Sverige, har varit alldeles för passiva. Regelverk, integrationsfrågor och andra hinder har varit i fokus för både politiker och byråkrater. Här några exempel, som jag bloggat om tidigare:

Tillbaka till den utomordentliga intervjun med Börje Ekholm som Dagens Industris PM Nilsson gjort. Där anger Ekholm dessa svagheter och möjligheter:

  • Vi måste utveckla halvledare-teknologin (Borde var möjligt när världskompetensen på området finns i Holland)
  • Var är de Europeiska AI-bolagen? (Wallenberggruppen och WASP ligger långt framme)
  • EU har fokus på regelverk, kvotering och byråkrati som stoppar näringslivet.
  • Sverige bör sträva efter 3-5 världsledande universitet (på 50-listan)
  • Regelverk och expertskatt borde reformeras så att utländska begåvningar attraheras.

Det finns otroligt mycket att göra – i Sverige och i EU – om vi vill slå vakt om framtiden-

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.