Vi kan lita på Annie Lööf, det är jag övertygad om

Idag har TT intervjuat Annie Lööf om skatterna, efter de utspel som för en vecka sedan som gjordes av statsminister Stefan Löfven, i DI, tätt följt av finansminister Magdalena Andersson, i SvD Båda talar om högre kapitalskatter och finansministern också om tuffare 3:12-regler, men dessutom också om att skattetrycket måste öka.

Annie Lööf har gjort sin röst hörd i sociala medier och den ekonomisk politiske talespersonen Emil Källström har uttalat sig i Dagens Industri. Men nu väljer Annie Lööf att ge en bredsida via TT. Hon riktar sin kritik enbart mot Magdalena Andersson, vilket kanske beror på hur TT ställer frågan. För TT verkar inte veta att statsminister Löfven var den som började tala om höjd kapitalbeskattning, och Andersson följde efter.

Vad säger Annie Lööf:

  • Nej till höjd kapitalskatt
  • Ingen återförd arvs- och gåvoskatt eller förmögenhetsskatt
  • De så kallade 3:12-reglerna ska förenklas (och inte skärpas)
  • Skatten för entreprenörer ska sänkas

Om det totala skattetrycket säger Annie Lööf “Centerpartiets ingång i detta är att fortsatt sänka skattetrycket”. 

Nu skjuter Annie Lööf således mot finansministern, men i realiteten sätter hon – om än mjukt – Statsminister Stefan Löfven på plats. Han vet innerst inne att Annie Lööf inte drar sig för att kalla hans förslag för skambud och hon har fällt honom två gånger i höstas. Så Annie Lööfs muskler är starkare än någon anar, vill jag påstå. Hon hotar givetvis inte själv med detta, utan det ligger, som man brukar säga, implicit i TT-intervjun.

Nu frågar jag mig återigen: Förstår inte Stefan Löfven vilken skada han ställer till med genom dessa uttalanden? Av honom och av finansministern. Det är fortfarande så att hot om höjda företagsskatter sätter ned humöret i näringslivet. Och även om få går ut och klagar, så har osäkerheten ett pris. Sämre företagsklimat. Notera det, Stefan Löfven, sämre företagsklimat.

Varför inte, Stefan Löfven, fokusera diskussionen på viktiga sakfrågor? Som digitaliseringen med artificiell intelligence, utanförskaps-områdena, skolan och vården. För att bara nämna några sakfrågor som borde lyftas. Dessa frågor tänker jag dock ta upp framöver, och hoppas kunna lämna brotten mot Januariöverenskommelsen därhän. (Vi får se hur länge det går)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.