Vilket är största problemet med politiker?

Att politikerna inte förstår hur ett företag fungerar, hur skatter, regler och kostnader drabbar företagen. Detta är ingen liten fråga, för dåliga regelverk, höga skatter och en oförståelse bäddar inte för ett bra företagsklimat. Sedan kan man givetvis säga att det kanske är sämre i en del andra länder, men vår potential avgörs här hemma.

Några exempel vill jag ger som illustrerar detta:

Tänk om den nuvarande regeringen hade följt sin hövding Stefan Löfven, som sa så här när han tillträtt som partiledare 2012:

”Sverige kan aldrig bli störst, men om vi är smarta och arbetar tillsammans kan vi bli starkast i den internationella konkurrensen. Därför är närings- och innovationspolitiken något vi måste ta på allvar. Jag vill föra en seriös gemensam dialog om näringslivets behov, innovationsförmåga och konkurrenskraft.”

Idag kommer Moderaterna med ett tillväxtprogram, som ska bli intressant att ta del av. Efter att ha läst en Debattartikel om förslaget i DI undrar jag. Börjar partierna planera enligt Stefan Löfven ovan?

Nu borde det vara läge för Löfven och Kristersson att säga: Låt oss i dialog med landets företagare utveckla ett företagsklimat i världsklass. Övriga Allianspartier får gärna vara med också.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.