Vilket Europa vill vi ha i framtiden?

Med tanke på EU-valet den 26 maj är det väldigt angeläget att få ett Europeisk Union som överensstämmer med medborgarnas vilja. För EU är ju till för oss medborgare som bor i medlemsländerna. EU kan ju inte vara till för att politiker vill ha en andra plattform, förutom det egna hemma-parlamentet.

Frågan är Vad EU ska syssla med?. Ska EU utvecklas till en federativ statsbildning, där i stort ett allt regleras. Eller ska EU vara en union mellan 28 länder som gör det som är rätt för att få en stark kontinent. Då behöver vi en union som utgår från de fyra friheterna: Rörlighet för människor, varor , tjänster och kapital. Det beskriver Kommerskollegium utmärkt på en A4-sida.

För 10 dagar sedan gick Frankrikes president ut i alla medlemsländer med en appell ”För en förnyelse av Europa” Publicerad i Dagens Nyheter. Där påstår Macron att Europa aldrig varit i så stor fara som nu. Hans förslagslista är dock inte imponerande, utan verkar snarare bottna i det trängda läge som han själv har hemmavid med de gula västarna.

I söndags kom Tysklands efterträdare till Angela Merkel, CDU-ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer med ett svar i Welt am Sontag. Den artikeln, ”Europa richtig machen” finns nu på CDU:s hemsida där den är tillgänglig på 6 språk (dock inte svenska).

CDU:s nya ordförande är inte alls så räddhågsen som Macron verkar vara. Hon slår först fast att EU måste stärkas. Men fokus är inte en superstat, utan en union som står i samklang med de europeiska medborgarna, och som gör Europa starkt ekonomiskt. Hon slår tydligt och kraftfullt fast att nationalstaten är grunden för välståndet. Samarbetet i Unionen är sedan ett medel. Läs eller lyssna på CDU-ledarens klarspråk, som är uppfriskande

Nu upplever vi mycket av Brexitprocessen i Storbritannien, som beror på att EU utvecklas på ett sätt som inte överensstämmer med vad landets medborgare vill ha. Det nationella oberoendet har satts ur spel menar många britter. Sedan är det en annan sak att det inte blir något Brexit, som jag bloggade om ett flertal gånger. Britterna kommer ta sitt förnuft till fånga.

Bästa sättet att få ordentlig fart på populistiska partier är att låta EU få bestämma på områden som normalt folk inte tycker är vettigt. T ex minsta diameter på jordgubbar, hur böjda gurkor och bananer får vara samt om djur ska få vara ensamma . Den sociala pelaren och skatter är andra frågor där EU bör hålla sig borta och där medlemsstaterna bör bestämma.

Läs Jordgubbs-direktivet, det är på hela fem sidor. En underbar beskrivning hur en jordgubbe ska vara. Reglerna räcker för en nyårsrevy. Du kan printa ut direktivet, ta det med till torget i vår, när Du ska köpa jordgubbar. Fråga då om man följer direktiven om jordgubbar ska vara.

The size of strawberries for sale in shops is decided by the European Commission in a regulation”binding in its entirety and directly applicable in all Member states”. According to an EU-regulation (EC No 843/2002 May 21 2002) it is illegal to sell strawberries measuring less than 18 mm in diameter.

Direktivet mot böjda bananer och alltför svängda gurkor upphävdes 2008, efter majoritetsbeslut. Men reglerna för jordgubbar kvarstår. Och mycket annat. När börjar politikerna förstå både sitt eget bästa och medborgarnas?

Det är paradox att den svenske EU-politikern som vill gå i bräschen för ett starkare EU samtidigt sparkar den EU-parlamentsledamot som vill ge ett par börsbolag ett europeiskt perspektiv. Det viktigaste skälet för att sparka ut Cecilia Wikström verkar är att hon vill föra in ett europeiskt perspektiv till två bolag, mot ersättning. (Expressen-TV 9 mars) Borde inte Liberalerna i stället uppmana alla som kandiderar till EU-parlamentet att föra ut Europa-perspektivet till bolag, institutioner och föreningar?

Igår tog  en ledare i Dagens industri upp Tysklands reaktion på Macrons utspel. Samtidigt som KD väckte frågan i en debattartikel i Dagens Nyheter om EU ska reglera den svenska välfärden. Det finns många intressanta perspektiv i dessa artiklar.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Vilket Europa vill vi ha i framtiden?

  1. Hej Europavänner
    Tack för Du tar upp dessa viktiga frågor inför valet till Europaparlamentet. Vi är många som är oroade för de krafter, som vill ta över europapolitiken. Mao engagera Er! Den tydliga skillnaden mellan det franska och tyska utspelet gör det enklare för Dig och mig att orientera i en värld, som gärna blir oöverblickbar. Glöm jordgubbsreglerna. Alla organisationer från båtklubbar till stora internationella organisationer har massor med kafkanska regler, som ibland är nödvändiga och ibland stör debatten. Jordgubbsreglerna är sådana, men se på de stora linjerna.
    Nu erbjuds en rad debatter och informationsmöten inför valet. Ta del av dessa.
    Ett exempel Parlamentets kontor i Stockholm och en rad andra organisationer som anordnar ett möte i Stockholm 2019-03-26. Se här
    http://ratio.se/kalendarium/vilket-eu-vill-vi-ha-2019/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.