Vladimir Putin mobiliserar inte bara i Ryssland utan också hela världen

Vladimir Putin kommer att misslyckas med att mobilisera 300.000 ryska soldater, men han kommer lyckas med att provocera det ryska folket. Därtill kommer att Putins ambitioner avslöjas, vilket enar världens demokratier och skrämmer alla andra länder.

Den normalisering som Ukrainakriget drabbats av, vilket sker med alla händelser, har nu avbrutits. Dessutom väldigt lägligt när Förenta Nationerna har sitt årliga stormöte. Vilket gör att många länder hårt kritiserar Ryssland och Putin, samtidigt som Ryssland får finna sig i att tala mot slutet. När utrikesminister Lavrov talar på fredag eller lördag kommer merparten av delegaterna att lämna salen, tror jag. Det är få som vill höra lögner, som är så uppenbara att alla genomskådar dem. Det blir en bra markering mot den ryska diktaturen.

Dessutom fick Ryssland en näsbränna av FN. När Zelensky skulle tala på videolänk så tvingades generalförsamlingen att rösta om detta skulle tillåtas. Regeln är nämligen den att endast personligen på plats framförda tal tillåts. En stor majoritet, 101 länder, godkände Zelenskys framträdande på video. Endast sju länder var emot, gick i Putins ledband: Förutom Ryssland också Belarus, Eritrea, Nordkorea, Nicaragua och Kuba samt Syrien. Resten lade ned sina röster. Vilken nesa för Vladimir Putin!

Till detta kommer hotet om kärnvapen, som Vladimir Putin framfört tidigare, men nu hoppas han att detta ska skrämma till återhållsamhet från Ukrainas sida och även från USA och andra västländer, som stödjer Ukraina. Effekten blir den motsatta. Ökat stöd till Ukraina samtidigt som Kina helt säkert redan har talat om för Putin att detta vapen inte kan tolereras. Putin själv är medveten om att han med kärnvapen skulle väcka vrede som i Väst även i Asien, Afrika och Latinamerika.

För att summera. Vladimir Putin lyckas nu – med mobilering och hot:

  • Få stora dela a det ryska folket emot sig
  • Få ett ännu större motstånd i Ukraina
  • Få USA och Västvärlden att stödja Ukraina än mer
  • Blir utskämd inför hela världen genom att nyttja FN:s generalförsamling som skådeplats
  • Få Kina, Indien och Turkiet att inse Vladimir Putins stora svaghet – och agera i det tysta

Sedan har Ukraina fortsatta framgångar på slagfältet i går och i natt. Partisaner och specialtrupper attackerade ryska mål både norr och öster om Kherson, för att underlätta den kommande storoffensiven, som inkluderar att den stora staden Kherson återtages. Sabotage sker även i övrigt i hela den ryska ockuperade delen av Donbas samt på Krimhalvön. Där har alla ryska turister lämnat sin sommarsemester. Det ska tilläggas att Ryssland har bombat och artilleri-beskjutit flera ukrainska byar och städer, som en kompensation för att striderna på marken går så dåligt.

Här är Rysslands förluster hittills (plustecknet står för sista dygnets förluster):

Uppgifterna ovan är uppskattningar – på dödssidan – för allt i övrigt baseras på rapporter från fältet, där det skett. Ryssland ljuger om sina förluster, som om allt annat. Igår påstod man att antalet dödade ryska soldater är 6.000 och att de ukrainska förlusterna skulle vara tio gånger större. Ukraina själva har angivit sina förluster till över 10.000. Till detta kommer 10.000-tals civila offer.

I en fångutväxling fick Ukraina tillbaka 215 soldater, mot ganska få ryska i utbyte. Men därtill kom Viktor Medvedchuk, en ukrainsk oligark, som är god vän till Putin. Att Ukraina fick tillbaka så många fler än Ryssland beror nog på att Putin var angelägen om att få “hem” Viktor Medvedchuk. Han var tydligen en av två ukrainare som skulle ha ersatt Zelensky om Ryssland hade lyckats med sin tredagars-operation. Ryssland ville säkert inte att Medvedchuk skulle börja tala. Rättegång förestod.

Genom fångutväxlingen fick vi en svensk tillbaka, som stred tillsammans med Azov-regimentet och försvarade Azovstålverket. Ledningen där blev också återbördade, inklusive Denys Prokopenko, som ledda styrkan. Båda hotades med dödsstraff.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.