Wallenbergarna om Uppstart Sverige

PM Nilsson fortsätter sina intervjuer med svenska makthavare. Denna gång är det Wallenbergarnas tur, Marcus och Jacob. “Sverige är underinvesterat i infrastruktur”

Det är två kusiner som ganska lågmält framför sina synpunkter inför framtiden. Det är inte så stora krav på omvärlden, mer reflektioner för sin egen verksamhet. Ändå är det viktiga synpunkter som de två kusinerna Wallenberg framför.

Ett litet land som Sverige måste ha fokus på innovation baserat på forskning. Det är farligt om FoU-budgeten inte hängt med i företagen nu när allt fokus har varit på Pandemin. Säkert tänker Wallenbergarna på att hela 700 miljoner försvann från de egna stiftelserna då politikerna försökte stoppa utdelningarna förra våren. Politikerna förstod inte att utdelningarna i första hand gick till pensioner och forskning. (Trodde väl att de skulle gå till whisky-drickande fabrikörer med tjocka cigarrer)

De tre andra viktiga frågorna, efter elller tillsammans med forskning, är:

  • Klimatet med hållbarhet (fokus nummer ett för alla Wallenberg-företag)
  • En väsentligt utbyggd infrastruktur i Sverige (tåg, flyg, väg, sjöfart och 5G)
  • Globalisering med en starkt och utvecklat EU och samspel med Kina

PM Nilsson är diskret. Ställer inga frågor om Huawei eller om Xinjiang. Inte heller om det politiska spelet i Sverige.

Hur landet ska utvecklas efter pandemin borde varit en viktig fråga för regeringen. Men, det verkar inte vara något som den nu sittande regeringen vare sig förstår eller än mindre tar initiativ till.

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Wallenbergarna om Uppstart Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.