Affärsänglar tvingas betala höga avgifter till Finansinspektionen

Baserat på ett direktiv från EU och svensk följeutredning har en lag antagits 2013:561. Läs lagen och bli förfärad. Det är så här krångligt som regelverk på mängder av områden ser ut. Varför görs inget åt regelkrånglet?

Lag (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder

Finansinspektionen har bestämt hur dessa fonder och berörda investerare ska regleras, rapportera och vilka avgifter som ska betalas. Det juridiska krånglet är så massivt att det först nu har noterats att Affärsänglar kan komma att drabbas särskilt hårt. En Affärsängel, som tvingas registrera sig, få betala en registreringsavgift på hela 395.000 . Till vilket det kommer årlig rapportering och avgift fortlöpande. Sverige går längre än vad EU-direktivet kräver. Se VA-debattartikel med SISP:s Magnus Lundin som en av undertecknarna.

EU-kommissionen har utforma ett direktiv i strävan att skydda våra länder från både systemrisker och risker för att mindre seriösa rådgivare skulle kunna attrahera mindre sparare/investerare. När EU-direktivet låg på bordet tillsattes en utredare för att formulera en svensk lag – Lagen om Alternativa Investerings Fonder (LAIF) – som går längre än EU-direktivet. Vare sig utredningen eller regering, riksdag och myndigheter uppmärksammade i sin iver att forma en lag som hanterar, och minimerar sparrisk-problem så inkluderas nu också små affärsängel-bolag och såddfonder som behöver få väsentligt fler och större aktörer. Men i stället för att stimulera sådana, så föreslogs strikta regleringar.

Här är Finansinspektionens ursprungliga förslag.  På sidorna 41 – 43 kan Du se alla kostnader som drabbar de registrerade änglarna. Otroligt, säger jag.

Inte heller sedan myndigheter och politiker uppmärksammats på att dessa övertramp märks någon reaktion. I stället lämnas de enskilda fondernas förvaltare att själva hantera Tillstånds- (à 395 tkr) eller Registreringsansökan till Finansinspektionen. Den 23:e juli, om en månad, när respittiden går ut kan de annars drabbas av Fis bannbulla (jfr. HQ, Carnegie).

Så en glad nyhet: En Affärsängel-akademi har bildats, med Spiltans Per H Börjesson som primus motor. Där utbildas affärsänglarna, så att de kan verka professionellt. Ett privat initiativ, som är mycket välkommet. Det står i bjärt kontrast till lagstiftarens och regeringens/riskdagens regleringsiver. Ett 40-tal änglar har skolats, med ett har investeringskapital på 650 miljoner. Bra! Jämför med Innovationsledarna som jag skrev en blogg om nyligen. Också ett privat initiativ.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Affärsänglar tvingas betala höga avgifter till Finansinspektionen

  1. Bra bloggat!
    Och risken blir naturligtvis att små formella avvikelser från reglerna, ofta i god tro från affärsänglarnas sida, belägges med stora avgifter och okänslig hantering, på samma sätt som andra lagar som Finansinspektionen har fått ta hand om.

  2. Hej Håkan,
    Jag driver Affärsängelakademin med stöd av Spiltan, Sollos Minnesfond och TIllväxtverket. Vi har aktivt tagit oss an problemet med änglars dåliga avkastning och uthållighet. I små grupper om ca 10 personer har vi under drygt 2 år diskuterat och utvecklat en ”best practis” för hur ängelkollektivet kan förbättra avkastningen på investera kapital. En av de viktigaste lärdomarna är att systematiskt investera i grupp. Det ger bättre riskspridning, bättre DD och inte minst en betydligt bättre uthållighet. På bara 15 år har internationellt ängelkapital gått från att 20% investerades i grupper mot idag runt 80% vilket avsevärt har ökat uthållighet och avkastning bland affärsänglar. Hur den nya lagen påverkar denna viktiga trend som genererar fler änglar, bättre kvalitet på investerarna och som det verkar en högre avkastning är svårt att sia om, men att det som vanligt när myndigheter skall in och reglera verkar hämmande på utvecklingen står bortom allt tvivel. Tack för att du uppmärksammat problemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.