Affärsklimatet i USA enligt Fortunes juninummer

Fortune 500 issue är klassiskt, med en redovisning av de 500 största företagen. Och dessa företags CEO:s, dvs företagsledarnas uppfattning av affärsklimatet brukar vara en pålitlig värdemätare av den amerikanska utvecklingen. Särskilt intressant efter ett år med Donald Trump.

2018 års undersökning visar att 48 procent av storföretagsledarna tror på en förbättring av det globala företagsklimatet. Det blir samma som nu, säger 43 procent, och bara 9% tror på en försämring. Men dryga 80 procent av företagarna tror att nästa recesion kommer inom 3 år.

Det största hotet mot den egna verksamheten är ett handelskrig med Kina, det säger 28 procent. På andra plats kommer ökad regelbörda, 20 procent.

Hela tre av fyra företagsledare i USA tror att nästa skatteförändring blir en ytterligare lättnad. Lika stor andel tror att deras företag kommer öka sysselsättningen de närmaste två åren. Bara 8 procent tror på en minskning.

Intressant är att dessa storföretagsledare tycker att plattformsföretagen som Facebook, Google och Amazon behöver “bemästras”. Stor andel är det när 63, 44 och 39 procent har den uppfattningen om de tre företag som är uppräknade här. USA är dock bästa landet att bedriva företag i, det säger 72 procent av den amerikanska storbolagscheferna. Kina kommer på andra plats med 13 procent.

Vad tycker då storföretagsledarna om sin president, Donald Trump? Svaret är att 49 procent tycker att han har blivit bättre än förväntat. En tredjedel anser att han varit som man förväntat sig. Var sjätte företagsledare, 18 procent, anser att Trump blivit sämre än förväntat.

En intressant bild, inte minst med tanke på att USA fortfarande “styr världen”.Och Silicon Valley styr USA. Därför intressant att “ta tempen” på plats.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.