Äganderättens stora betydelse har fått globalt pris

I går fick peruanen Hernando de Soto Global Award för sin entreprenörskapsforskning, med en prispeng på nästan en miljon kronor, 100.000 euro. Det är Entreprenörskapsforum som årligen delar ut detta världens kanske främsta internationella entreprenörspris, som nu gick till en eminent ekonom, för att använda Financial Times Gillian Tett:s beskrivning av honom. Tidskriften Forbes har angivit de Soto som en av 15 innovatörer som kommer att “återskapa Din framtid

Ska man i tre ord sammanfatta Hernando de Sotos forskning om vad som är avgörande för entreprenören, så är det:

 • Äganderätt
 • Äganderätt
 • Äganderätt

Det är väl symptomatiskt för tidsandan (“the End of History“) att det är Sveriges finansminister Magdalena Andersson som läser upp juryns motivering, där professor Charlie Karlsson är ordförande.  Där står bland annat:

For developing a new understanding of the institutions that underpin the informal economy as well as the role of property rights and entrepreneurship in converting the informal economy into the formal sector.

Det finns en bra artikel i Göteborgs-Posten som redovisar Hernando de Sotos betydelse. Författare: Johan Eklund, VD Entreprenörskapsforum, professor Magnus Henreksson. IFN och Mikael Stenkula, Global Awards ständige sekreterare

Det skulle leda alldeles för långt här att gå in på hela de Sotos forskning, men jag vill illustrera genom att ge en lista på vad äganderätten måste innehålla för att bli verklig. Enligt Hernando de Soto, och då är långt i från allt med, bara ett urval:

 • Äganderätt individuell eller i grupp
 • Äganderätten ska kunna vara säkerhet för krediter
 • Ägandet ska kunna delas upp i delar (aktier)
 • Vara en garanti vid investeringar
 • Anställa medarbetare
 • Invitera nya partners
 • Kunna använda allmännyttiga tjänster som vatten, energi och infrastruktur
 • Vara ansvarig för miljöpåverkan
 • Äga varumärken som ge anseende och värde
 • Erhålla en global identitet
 • Utnyttja sina tillgångar som underlag för finansiering
 • Ägarna måste känna sig säkra till liv och lem med fri rörlighet

När man läser alla dessa nödvändiga villkor för en faktisk äganderätt så inser man vad denna behöver. Och det är inte lagstiftningen som kan klara allt, eller ens större delen. Det är tillit, till omgivningen och ett aktivt skydd från samhället i olika sammanhang som gör äganderätten verklig.

Måste avsluta med Hernando de Sotos institut i Peru, “Institute for Liberty and Democracy”, ILD. Av The Economist är institutet klassat som ett av de två främsta i världen.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.