Aktiva ägare skapar fler jobb – Kommission tillsätts

I slutet på förra året presenterade Riskkapitalföreningen, RVCA, en studie “Aktiva ägare skapar fler jobb“. Studien är skriven av RVCA byggd på underlag från McKinsey, som gjort analyserna. Vilket garanterar att studien är tillförlitlig. SCB och Invest Europe har också medverkat aktivt. Tyvärr, vill jag säga, kom studien bort i julbrådskan. Även om den allerta tidningen Dagens Industri uppmärksammade studien.

Här är en kort sammanfattning av rapporten på en dryg sida.

  • Sverige är helt beroende av små och medelstora företag för tillväxt och fler jobb
  • De 44 företagen med fler än 5.000 anställda har negativ jobb- och tillväxtutveckling
  • Hälften av allt kapital som investerats i Sverige kommer från utlandet
  • Hälften av allt kapital förvaltas aktivt, den andra hälften passivt
  • Aktiva ägare i medelstora företag har 6 gånger större jobbtillväxt än passiva
  • Aktiva ägare beskattas hårdare än passiva

Riskkapitalföreningen, SVCA, avser tillsätta Kommissionen för aktivt ägande. 

I denkommissionen borde olika intressenter få rum, vill jag säga; fackföreningar, näringslivsorganisationer, akademier och andra företrädare för det civila samhället. Om man ska få en starkt uppställning bakom de åtgärder som behövs.

Man kan till sist verkligen fråga sig: Finns det några intressen som vill slå vakt om ett passivt ägande? Och premiera det passiva ägandet? Som minskar ekonomisk tillväxt och sysselsättning?

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Aktiva ägare skapar fler jobb – Kommission tillsätts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.