Alla kan, men tydligen inte Sverige. Varför?

Publicerat 18 september 2023

“Alla kan” säger man. Men Sverige kan inte. Och frågan är Varför?

Det korta svaret är Långbänken

Sverige har inte klarat av gängkriminalitet, men alla andra i Europa har det.

Sverige har inte klarat av vildsvinen. De flesta andra, alla våra nordiska grannländer har.

Sverige har inte klarat av den  ekonomiska utvecklingen, trots att vi tidigt låg i topp. Men nu är Sverige sedan 2017 sämst i EU.

Vad beror Långbänken på? Varför är det så svårt att fatta beslut och genomföra dem i vårt land? Är skälet kulturellt eller beror det på våra gener? Hade vårt näringsliv och våra företag varit lika obeslutsamma och långsamma i sin hantering av bolagens arbete skulle vi inte ha haft särskilt många världsledande företag. Men, det har vi. Det är den offentliga – politiska sektorn som inte hänger med. Näringslivet arbetar på ett helt annat sätt och klarar sig bra.

Sverige är sämst på digitalisering konstaterade OECD. Detta konstaterade OECD i en rapport för tre år sedan i oktober 2020. Notera att det gäller den offentliga sektorn. Vi ligger nu efter, om inte t o m sist, när det gäller att utveckla digitaliseringen i Sverige med 5G-nätverket som grund. Trots att statsminister Stefan Löfven i maj 2018 lovade – skriftligen – att Sverige skulle ligga i framkant. Men, så skedde inte, och nu ligger vi kanske sist. Förseningen av 5G beror på regeringen.

Eftersom gängens kriminella framfart är så kraftigt i fokus och så samhällsfarlig vill jag nämna den lite mer här. Bakgrunden är att vi 1997 hade ett MC-krig, med 11 dödade. Då satte den dåvarande regeringen med Göran Persson som statsminister till en utredning. Den följdes sedan av en kommission, BRU, år 2000 som arbetade i fem år och lade fram hela sex betänkanden. Där fanns allt som nu diskuteras.

Här finns en genomgång av som hänt, eller snarare inte hänt, under de gångna dryga 20 åren. Skriven i en blogg för snart två år sedan. “Nu måste det politiska systemet ta kriminaliteten på allvar”.

För att Du ska få en uppfattning hur grotesk den svenska Långbänken är så vill jag illustrerar med de nu pågående offentliga utredningarna som bara justitiedepartementet har initierat. Mer än 30 utredningar och de flesta rör brottsligheten.

Sveriges innovationspolitik behöver stärkas. Något som OECD har sagt i dryga 10 år nu. Här är ett nedslag från 2016 då OECD framförde intressanta synpunkter – och viktiga – men som den svenska regeringen inte brydde sig om.

För att inte göra Dig som läsare alltför missmodig så slutar jag uppräkningen här. Avslutar i stället med en liten sammanställning av vad som behöver göras nu, en liten agenda för våra kära politiker. Utan Långbänk, dock. Med Långbänken händer ingenting. Utan Långbänk så kan Sverige, det är jag alldeles övertygad om.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.