Ändring av sjukvårdslagen utan lagenlig beredning

När man ser hur en översyn av hälso- och sjukvårdslagen bereds och remissbehandlas blir man minst sagt förvånad. Hur ska regeringen uppamma entusiasm och innovation hos entreprenörer i Sverige? Läs Svenskt Näringslivs remissvar och bli oroad. Det uppmaningen gäller också de ansvariga politikerna själva. Oavsett vad man har för uppfattning i sakfrågan, så får väl inte politiska beslut hanteras så här? Eller har jag fel?

En valfrihet när det gäller primärvården och privat verksamhet är något som jag tror är viktig för Sveriges innovationsutveckling. En tung organisation som sagt nej tack till förändringen är Sveriges Kommuner och Landsting.  En annan viktig instans, Vårdförbundet som organiserar mer än 100.000 sjuksköterskor och annan vårdpersonal säger ett bestämt nej, men lika notabelt är att förbundet finner remissunderlaget undermåligt.

Konkurrensverket, som är tillsynsmyndighet, vill inte direkt avråda från regeringens förslag, men visar på stora problem, vilket underförstått är ett avrådande.

Detta lovade S och MP i valrörelsen: “Vi vill ha valfrihet för brukarna men inte fri etableringsrätt för välfärdsföretagen.” Så står det i den deklaration som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gick till val på. Kan man då gå emot sig själv mindre än en månad efter valet?

Dagens Nyheter tar upp frågan i en artikel idag

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.