Annie Lööf, kan man samarbeta med sådana vänner?

“Naturligt att titta på kapitalskatterna” Det säger Finansminister Magdalena Andersson; i Svenska Dagbladet idag. Något som helt går emot Januariöverenskommelsen, bland annat punkt 3 i överenskommelsen där det står “Bättre villkor för företagande och entreprenörer”

“Vi hade tidigare förslag på förändringar av 3:12-reglerna” sa finansministern i en intervju i Dagens Industri igår. Nu vill hon återkomma till den, vilket var en skärpning. I Januariöverenskommelsen står det både i punkt 3 och 16 att 3:12 reglerna ska förenklas. Vilket innebär att S-regeringens skärpning inte ska ske, utan mer lättnader.

Redan i söndags gick statsminister Stefan Löfven ut i både i TT och i Expressen och talade om höjda kapitalskatter. Också ett brott mot överenskommelsen.

Idag måste det vara obehagligt att vara centerpartist eller liberal och läsa Expressen. I en stor intervju på fyra helsidor, där Stefan Löfven i princip tar avstånd från samarbetet med C och L.  Vänsterpartiet är bättre att samarbeta med än C och L, enligt Löfven. Så här står det i Januari-överenskommelsen: “Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandat-perioden.”

Idag ser vi att Centerparitets ekonomiskpolitisk talesperson Emil Källström uttalar sig i Dagens Industri. Han säger kort och gott:

  • 3:12-reglerna ska inte skärpas, utan förenklas
  • Det finns inte på kartan att företagsskatterna ska höjas
  • Skattetrycket ska sänkas (Har Annie Lööf också twittrat om)

I intervjun är Emil Källström tydlig, när han klart säger följande:

”För oss tjänar det här samarbetet bara sitt syfte så länge det levereras centerpolitik som gör Sverige mer liberalt och mer företagsamt och friare.”

Är det meningsfullt att fortsätta ett samarbete där ena parten, regeringen, inte vill följa och respektera det avtal man ingått för att få regera? Ett avtal som inte är mer än en månad.

Är det något som är negativt för landets näringsliv, företagare och entreprenörer, så är det den stora osäkerhet som detta storbråk skapar. Begriper inte de ansvarig politikerna detta?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.