Äntligen har boken kommit, om den nya ekonomin

För snart två år sedan berättade Nobelpristagaren i Ekonomi, Robert J.Shiller, när han var här i Stockholm, att han höll på att skriva en ny bok. En fortsättning på “The Animal Spirit”. Den skulle utveckla idéerna om “Behavioral Economics”.  Den nya boken heter “Phishing for Phools: The Economics of Manipulation and Deception“. Tillsammans med den tidigare medförfattaren och Nobelpristagaren 2001, George A. Akelöf (gift med Janet Yellen, FED:s ordförande).

Akelöfs och Shillers bok är nominerad till Financial Times and McKinsey Business Book of the Year Award. Detta trots att boken först offentliggjordes den 4 september och tillgänglig på Amazon i USA den 15 september och i Europa den 22 september.

Shillers nya idéer  bloggade jag om när han tog emot Nobelpriset 2013, och där finns lite som kan vara av intresse. Men, det jag sett om den nya boken gör mig lite besviken. Det verkar vara en populistisk bok, som försöker skjuta marknadsekonomin i sank. Men, jag kan ha fel. Det kanske bara är titeln som utnyttjar begrep som manipulation och bedrägerier gentemot marknadens som består av idioter. Eftersom boken inte finns fysiskt i Europa förrän nästa tisdag (22/9), så har jag inte kunnat läsa den, utan sneglat på beskrivningen från Shillers universitet, Princton.

Jag trodde att Akelöf och Shiller skulle fortsätta på analysen i “The Animal Spirit”. Det är förvisso sant att det inte finns en osynlig hand, a la Adam Smith, utan vi måste räkna med människan också. Vi reagerar på olika sätt, och detta kan styra ekonomin, särskilt i kriser. Detta är beteende ekonomisk teori och emperi, som verkligen behöver utvecklas. Men att gå så långt som att tala om att ekonomin är manipulerad tycker jag dock är fel. Hade jag varit yngre skulle jag med stort intresse fortsatt på universitetet med fokus på just “Behavioral  Economics”.

Du som vill beställa bokan kan nyttja denna länk till Amazon. Amazon har i USA laserat Shiller-Akelöf som månadens bok.

Den nya boken verkar vara mikro-inriktad, och där kan säkert många av Akelöf-Shillers analsyser stämma. Men jag hade hoppats på en makroekonomisk beteendevetenskaplig studie, som fortsättning på 2009-års “The Animal Spirit”. Mitt slutliga omdöme om boken kommer när jag läst den.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.