Äntligen har Exportstrategin sett dagens ljus

I går presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg den exportstrategi som varit klar ganska länge. Utgångspunkten att exporten är viktig, men framför allt insikten att Sverige tappat stort på exportområdet. Sedan 1990 har handelsöverskottet legat på 50 – 150 miljardel årligen, men bara fram till 2013. Då raderades överskottet ut. Statistik finns på SCB.

Sverige har förlorat mot flera andra länder som vi jämför oss med, som Tyskland, Schweiz och Nederländerna, men även mot Danmark. Alliansregeringen satta år 2010 upp målet om en fördubblad export på fem år. Se handelsminister Eva Björlings stolta program. I stället gick exporten ned….Har någon hört den gamla regeringen, och då i första hand utrikeshandelsministern, tala om detta misslyckande? Svar nej.

Detta är utmaningarna för regeringen vad gäller svensk framtida export:

• Svensk export måste i högre utsträckning nå tillväxtmarknaderna

• Fler små och medelstora företag måste våga och vilja exportera

• Svenska varor, tjänster och system måste nå ännu högre upp i förädlingskedjan

• Sveriges attraktionskraft för investeringar, kompetens och turister måste öka

• Den globala handeln måste hållas öppen

Här är en kort sammanställning från Dambergs presskonferens igår. Med de 22 prioriterade områdena. Dagens Industri har i sin ledare idag uppmärksammat oss på vad som inte står i strategin, men som är avgörande. Skatt får t ex aldrig diskuteras eller ifrågasättas. Den stora svårigheten tro jag är att få små och medelstora att exportera mer och att komma in på tillväxtmarknader. Europa tar mer än 70 procent av vår export, och den regionen är inte så expansiv. Något som framkom i Almedalen i år. Detta sagt, vill jag understryka att det är många bra inslag i exportstrategin. Finns anledning återkomma.

Enligt Damberg ska exportstrategin genomföras under ledning av statssekreterare Oscar Stenström. Då bör han utnämnas till Utrikeshandelsminister. Inte så att han som individ blir bättre då, han lär vara tillräckligt bra, men hans möjlighet att lyckas mångdubblas. Så om Exportstrategin är viktig, så borde det inte finnas någon tvekan. Det räcker inte att utomlands i första hand få möta viceministrar…

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.