Den stora frågan för entreprenörerna i Sverige (och i andra länder) sägs vara bristen på riskkapital. Är det så, verkligen? I de undersökningar som redovisats under årens lopp säger de berörda entreprenörerna själva att två frågor är svåra: Kapital och kompetensförsörjning. I denna blogg tänker jag inte ange någon egen uppfattning, men referera några intressanta studier och uttalanden.
Först har vi regeringens riskkapital-utredning, som gjordes av Hans Rydstad. Han konstaterar att det finns brist på riskkapital för entreprenörer vid expansion. Den kartläggning som utredaren hade fått i uppgift göra genomfördes inte, på grund av tidsbrist. Ett remissyttrande på utredningen, som är mycket intressant i sin pregnans och korthet har kommit från Tillväxtanalys. Myndigheten anser att beläggen är svaga för att det saknas kapital.
En nyligen genomförd enkätstudie, gjord av Krinova, en inkubator i Kristianstad, visar att det är brist på kapital, enligt företagarna själva. Problemet är inte minst att hitta kapitalet, som finns. Men här är det också tillväxtkapital som kommer i förgrunden. Tidigt kapital finns det lättare tillgång till. I Dagens Industri den 3 september anger EQT att deras Venture-bolag rekryterat flera framstående placerare för tillväxtbolag, bland annat den kände holländaren Kees Koolen. EQT brukar inte ge sig in på något som inte behövs, utan de ser stora affärsmöjligheter i tillväxtkapital för mindre och medelstora företag.
I Dagens Nyheter skrev Niklas Zennström att “Framtida techframgångar kräver mer svenskt kapital”. Han vet vad han talar om, tror jag, eftersom han grundat bland annat Skype. Nu är han grundare och VD i venturebolaget “Atomico“. Den artikeln är väl värd läsning. Företagarna genomför årligen en Småföretags-barometer. I den senaste för 2015 anger de 4.000 företagarna i storleksklassen 1-49 anställda att finansiering är den svåraste problemet. Men det finns andra och många ser inga problem alla. Det gäller dock i huvudsak etablerade företag utan expansionsambitioner.
Sist i denna sammanställning en ny rapport från OECD. “Policy Lessons from Financing Innovative Firms“. Denna utmärkta rapport är på ett 30-tal sidor och väl värd att ägna en stund av helgen åt att läsa. Den konstaterar att kapitalförsörjningen i innovativa företag har försvårats under senare tid, inte minst genom bankernas restriktivitet. Därför har många länder infört stödåtgärder, som dock gått från direkt aktiekapital till stimulanser, samtidigt som de allmänna ramverken är viktigast. På efterfrågesidan behövs också insatser, så företagarna vet om de behöver kapital för att växa, och hur detta kan ske. Rapporten är som sagt givande, skriven av Karen E. Wilson.