Är högteknologi-företagen mästare i universum?

Företagen fanns inte för 15 år sedan, och de som då existerade var små. Vad jag talar om är högteknologi-företagen – plattforms-företagen. De är 8 stycken och har idag ett marknadsvärde som är större än hela Japans årliga BNP.. Av dessa är 5 amerikanska och tre asiatiska. Som jämförelse kan nämnas att Europas största högteknologiska bolag är tyska SAP, som kvalar in på 60e plats värdemässigt.

Vilka bolag talar vi om, ligger i topp? Jo dessa, efter marknadsvärde, med länkar (intressant):

Nu uppmärksammas dessa företag, särskilt de amerikanska. EU har utdömt gigantiska böter för två av dem, Google och Apple. Dagens Industri har satt en stjärnreporter på att ge den amerikanska bilden, särskilt från Silicon Valley. Nu senast har Financial Times högt respekterade ekonomijournalist, Martin Wolf, gett sin analys, som är både chockerande och underlig.

Idag har Dagens Industris “Allt ljus på AI” kommit kommit med enbeskrivning också av Silicon Valley-företagen. Sedan i somras har DI haft en artikelserie med veckoliga publiceringar. Det är Andreas Cervenka som skriver, utsänd reporter på plats i Palo Alto. Artiklarna är både otroligt intressant och samtidigt förskräckande i sitt sätt att behandla ämnet.

Det är något av ett “måste” att läsa reportagen för att förstå hur stort det är som händer i Silicon Valley. Samtidigt är det en nedsättande ton i skriverierna som inte alls är trevlig. De många slängar som ges i artiklarna är snudd på förtal, tycker jag. Redaktionen på DI borde ge Cervenka en klar anvisning om hur han bör behandla sitt ämne. Även om det finns mycket negativt som behöver komma fram från Silicon Valley, så måste det finns en journalistisk moral med.

Europa hänger inte alls med i utvecklingen, har noterats många gånger. Det hjälper inte att vi har ett teknikföretag, SAP, på 60e plats värdemässigt. EU-kommissionen borde ägna tid åt vad som har stoppat Europa från att utveckla framtidens teknik. För vi är bra på den grundläggande forskningen och tekniken, men sedan får vi inte till det.

Martin Wolfs avslutande ord i sin utomordentligt intressanta artikel i FT gäller hur vi ska hantera den nya teknologin med artificiell intelligens i högsätet:

What are the implications? They are that our futures are too important to be left to the mercies of the technology industry alone. It has done magical things. Yet nobody elected it master of the universe. Policymakers must get an intellectual grip on what is happening. The time to begin such an effort is now.

Dock finns en brist i nästan allt som skrivs om Silicon Valley-företagen och artificiell intelligens; Man glömmer bort värdet av den nya tekniken. Sak samma var det med datorerna; Jag ser den överallt, men inte i produktiviteten, sa en Nobelpristagare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.