Vad menar jag? Jo, KET är förkortningen för Key Enabling Technology, och är ett konkret program som EU utarbetat i samarbete med industrin sedan 2009. Programmet har jag bloggat om tidigare, men det har skett ett per nya steg i riktning mot en förbättrad europeisk konkurrenskraft med hjälp av KET.
För det första så har en ny High Level Group, HLG, utsetts av EU-kommissionen. Det skedde den 27 februari i år. Som grund för arbetet har kommissionen utfärdat en Kommuniké, som utgör strategin för det fortsatta arbetet. Den är väl värd att läsa. eller i vart fall skumma. De 18 sidorna är intruktiva och lättlästa. Arbetet skall genomföras av en grupp “sherpas”, som företräder de olika ledamöterna i HLG.
Totalt består medlemmarna i HLG av 25 organisationer och företag. Där kan urskiljas näringslivsorganisationer, företag och några akademier och industriforskningsinstitut, den europeiska fackföreninggruppen, en miljöorgnisation samt EIB (European Investment Bank). Det finns två medlemmar från Danmark, företagen Vestas och Novozymes samt ett institut från Finland, VTT. Sverige saknar medlem i gruppen. Det kan finnas någon svensk med genom organisationer, men det framgår inte av informationen från EU. Dominansen är total för kontinentala Europa.
Bland medlemmarna hittar vi teknologiproducenter i vart och ett av de sex nyckelteknologierna; (som jag inte översätter utan redovisar på engelska) nanotechnology, micro & nano-electronics, photonics, advanced materials, industrial biotechnology and advanced manufacturing systems.
Uppgiften för HLG är att få den europeiska industrin att använda dessa generiska teknologier (europeiska). Det beskrivs väl i strategin, som jag rekommenderar. Syftet framgår av strategins underrubrik “A bridge to growth”.
Som instrument för genomförandet har man Horizon 2020, där 6,7 miljarder euro skall stå till förfogande. Vidare skall EIB stå med en miljard euro per år. Även strukturfonderna kan medverka.
Pingback: Slå vakt om den svenska elektroniken, som är i världsklass | Gergils Innovationsblogg