Är polisen en uppsminkad gris? Det sägs i en DN-kolumn

För en vecka sedan publicerades en krönika i Dagens Nyheter som förvånade. Den tydde på att allt inte står rätt till i poliskåren, eller snarare att den inte klarar sitt jobb. Därav uttrycket “uppsminkad grisa”. det var den fristående kolumnisten Jörgen Huitfeldt som skrev “-Snart är det lättare för kriminella att pressa poliser än tvärtom”.

Artikeln och uppgifterna förvånade verkligen. Men, lika mycket förvånades jag av att media inte gick vidare och försökte konfirmera eller ifrågasätta den dystra bilden. Helt tyst verkade det vara, vilket förvånar.

Artikeln grundar sig på två poliser som låtit sig intervjuas av artikelförfattaren Jörgen Huitfeldt. En del uppseendeväckande uppgifter är, och de kan verifieras:

  • Sedan den stora omorganisationen 2015 har polisens budgetram växt med omkring 50 procent.
  • Antalet polisanställda har ökat med omkring 20 procent men antalet utbildade poliser bara med 3,5 procent.
  • Under samma period har andelen personuppklarade brott i stort sett stått stilla. För 2021 räknar Brå med en svag minskning.
  • Skjutningar på offentlig plats har under de senaste fem åren i princip stått stilla. 2017 inträffade 324 skjutningar med 43 dödsoffer.
  • 2021 sköts 46 personer ihjäl och antalet skjutningar låg fortfarande en bra bit över 300.

De två polisernas som intervjuas riktar kritik mot polis-myndighetens ledning. Den vill dölja sina misslyckanden bakom dimridåer och ordkaskader. så här säger en polis: “Polisledningen lägger väldigt mycket energi på att sminka grisen”.

Uppgifter från Västsverige säger att antalet polisstationer där är 28 idag mot 52 för 10 år sedan. Det låter inte så bra, eftersom närheten förs fram som viktig i polisarbetet.

Allt detta borde leda till att undersöka hur polisen fungerar och vad som borde göras för att öka effektiviteten. Sedan undrar man om det verkligen är en tillväxt på polissidan vi ser. Antalet poliser har under senare tid ökat med 3 procent, men i Stockholm, som är det mest utsatta området, har antalet poliser minskat något. Det betyder att polistätheten i Sverige fortsätter att vara mycket lägre än i EU. Löftet om en nästan 50 procentig ökning verkar inte kunna genomföras.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Är polisen en uppsminkad gris? Det sägs i en DN-kolumn

  1. Jörgen H. är ju en seriös journalist och jag följer honom på Kvartal.
    Detta borde vara en rejäl väckarklocka – men det kanske finns för många klockor i landet som ringer. Men jag håller med dig – uppgifterna borde kontrolleras och undersökas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.