I förra veckan bloggade jag om att Sverige drar benen efter sig när det gäller digitalisering. Där angav jag en skrift som just publicerats om digitaliseringen, utgiven av Institutet för Framtidsstudier. Dess Vice VD Anders Ekholm har hållit ihop projektet. Han har ett förflutet på regeringkansliet. Utan att kunna ta ställning till detaljerna, så vill jag redovisa vad just Anders Ekholm skrivit om strategin och regeringskansliet. Mycket stämmer med det jag upplevt.
“Staten som omöjliggörare” heter kapitlet, skrivet av Anders Ekholm alltså, ordagranna citat:
“För att förstå hur förslag tas fram inom Regeringskansliet (RK) är det viktigt att känna till begreppet ”delning” eller ”gemensam beredning”. Själva grunden till varför kommunernas, myndigheternas och landstingens verksamheter bedrivs i isolerade silos kommer från hur arbetet i Regeringskansliet utförs. Här finns extremt isolerade silos. Inte enbart mellan departement utan även inom departementen.” …
“Kort sagt kommer Regeringskansliet i en tid av förändring att utgöra en del av problemet och inte en del av lösningen. Delvis beror det på att man ännu inte har förstått att när ett departement säger att digitalisering och innovation är viktigt, så finns det minst ett annat departement som av helt andra skäl kommer att motarbeta detsamma.”—
“När vi således undrar varför det händer så lite av digitalisering, oavsett vilken regering, eller vilket statsråd som för tillfället är ansvarigt för digitaliseringsfrågor, så är det själva organisationen Regeringskansliet som är den gemensamma bromsklossen. ”
“Regeringskansliet är inte en digitalt strategisk organisation, så även om det finns öar och individer som är otroligt duktiga på dessa frågor så blir organisationens output densamma. Om det inte finns någon politiker eller enhetschef som driver på alldeles fenomenalt blir friktionen för hög. Det ”jurisitiska” perspektivet kommer att vinna, dvs. det blir ingen modernisering.”…..
“Det ter sig märkligt om man inte förstår att Regeringskansliet funktion idag är att implementera regelverk utan närmare tanke på resultatet.”….
Detta låter hemskt, men är det i verkligheten också Jag vet från 2001 – 2005 då jag hade nöjet att arbeta på regeringskansliet, (S). Men jag såg det också 2007 – 2009 då jag arbetade med Globaliseringsrådet.
Det är inte bättre idag, utan sämre.
Låt Framtidsstudiers skrift “Bortom IT” och se själv
Oerhört modigt av Andels Ekholm att våga skriva detta. Men bra