Arbetsmarknad under förändring – till det bättre?

Det är alltid roligt att bli positivt överraskad. Det gällde mig i går när SNS hade sin Arbetsmarknadsdag. Positivt var den erfarenhet på arbetsmarknaden som Tyskland kunde visa upp. Överraskande positivt var också den inställning som Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg visade upp. Seminariet på YouTube. Här presentationerna.

Vad är det som medverkat till att Tysklands arbetslöshet gått ned från 12% år 2006 till bara 6 procent idag? Svaret är mångfasetterat, men den tyske nationalekonomen Holger Bonin gav en bra bild. Men det är inte bara en åtgärd, utan flera tillsammans som gör skillnad. En viktig åtgärd var att alla arbetslösa räkandes in som arbetssökande. En annan viktig ingrediens var att evidens infördes i arbetet (man undrar varför man inte alltid gör detta). Därtill kom att man hade central koll på arbetsförmedlingarna.

Vad som inte funkade i det stora reformpaketet för 10 år sedan var “empowerment”, “Me Inc”. Långtidsarbetslösheten har inte heller gått ned. Men skattefria “Mini Jobs” har varit populära, men mest som ett komplement, eftersom man inte kan leva på dessa. Men en väldigt viktig faktor i Tyskland, som få observerat, är att reallönerna stått stilla i 25 år. Inte undra på att såväl företag som landet Tyskland kunnat “berika” sig själva. (Detta är mina noteringar)

När det gäller att integrera de nya tyskarna med de gamla, om uttrycken tillåts, har man samordnat integration, migration och arbetsförmedling. Det tyska migrationsverket slagits ihop med arbetsförmedlingen i Tyskland. (Undrar om det skulle fungera här med en sådan koloss?) I Tyskland ställs krav på de arbetslösa att ta yrkesutbildning för att annars förlorar de sin ersättning. Även andra krav finns på de arbetssökande.

Sedan kom generaldirektören  Mikael Sjöberg som verkligen breddade problemen kring fler i arbete och integration. Här gäller det inte bara korta handläggningstider, utan också bostäder, utbildning, hälso- och sjukvärd och socialtjänsten. Men han ville snarare att Arbetsförmedlingen får ett begränsat men klart definierat uppdrag. Och det behövs många reformer, påpekade Sjöberg. Viktigaste åtgärderna som Arbetsförmedlingen nu satsar på är digitalisering och arbetsgivaresamverkan.

Men jag måste ge motbilden från Dagens Industri som funnit otroliga brister i Arbetsförmedlingens arbete.

Men ändock positiv var Sjöbergs uttalande: Låt sju olika lönestöd till arbetslösa bli ett enda (som man kan använda flexibelt). Och förenkla! (Lyssnar politikerna?)

I den efterföljande debatten gav Lernias VD Helene Skåntorp intressanta interiörer från deras arbete i Oskarshamn. Och Anders Lago, fd Södertälje, gav intressanta perspektiv. Bland annat hur invandrare kunde bygga bostäder – i Södertälje. Det kan nog ske på andra platser också. ICA i Södertälje har under åren tagit in 400 invandrare som praktikanter. Alla har inte fått jobb där, men erfarenhet.

Två anmärkningsvärda ting på seminariet. Ingen ansvarig politiker deltog under Arbetsmarknadsdagen. Tydligen ville man inte ställa upp, hade kanske inte så mycket att komma med. Det andra anmärkningsvärda var att 20 av de deltagande kom från regeringskansliet. Men inte en enda kunde ge svar när moderatorn två gånger bad om synpunkter från departementen. (De behöver nog ett eget internt seminarium först)

En utredning ska tillsättas i sommar, direktiven håller på att utarbetas.  Vad får den för perspektiv? Arbetsmarknaden 2.0? Och hur många år får den på sig?

Avslutningsvis en rapport från Delmi, som redovisades på seminariet “Invandringens arbetsmarknadseffekter”, som visar på kortsiktiga undanträngningseffekter, men långsiktigt beror nog utvecklingen på dynamiken i ekonomin. Intressanta perspektiv med litteratur och erfarenheter från andra håll.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.