Att agera nu och så rätt som möjligt är avgörande för Sverige

Idag  har de ekonomiska perspektiven, och vad man måste göra kommit i fokus. Det hjälper inte att stoppa viruset om man samtidigt stoppar Sverige. På den punkten ska såväl Folkhälsoinstitutet och regeringen ha en eloge.

Nu gäller det att regeringen handlar, men också att den handlar rätt. Vare sig regeringen eller regeringskansliet har den rätta kompetensen för de beslut som måste fattas, som gäller landets företag. Därför måste ett nära samråd ske med både de som företräder landets företagare, som Jan-Olof Jacke, VD för Svensk Näringsliv och Günther Mårder, Företagarna, men också några företagare av kött och blog som Rune Andersson och Dan Olofsson. 

Risken är stor att regeringen fortsätter med lånelinjen som snarare stjälper än hjäper. Nu har regeringen varit surrad vid sin egen mast sedan i måndags i förra veckan.. Där finns regeringens krispaket.  Försvarar det som skett och hänvisar dit, men den linjen är inte lösningen, möjligen en del av lösningen, men kan till stora delar motverkas målet att rädda företagen. Se Andreas Berghs artikel i DN som visar att bara 10 procent av de 300 miljarderna ger effekt. Så paketet lurar i första hand politikerna, om de inte går vidare med helt andra insatser.

Lyssna inte heller för mycket på de politiker som varit företagare, för det finns skäl till byte av yrke som kanske beror på att man inte var så lyckad i näringslivet. Säger inte att detta gäller alla politiker med företagarbakgrund, men tyvärr många. Och den kompetens som finns på regeringskansliet och ute i myndigheterna är inte heller relevant för de rejäla riktade åtgärder som nu måste till. Åtgärder som kan göra skillnad ute i företagen, så att vi inte får en härdsmälta.

Läs Magnus Henreksons utmärkta artikel i DN idag “100 miljarder i månaden kan rädda oss från krasch”. Den bygger på en analys som Magnus Henrekson skrivit under helgen som gick. Den PM-en har skickats in till regeringen, men det vore nyttigt om Magnus Henrekson blev ombedd att hjälpa till. Men ingen kontakt har tagits (idag -onsdag 11.00)

En annan intressant artikel finns i SvD skriven av Stefan FölsterRegeringen missar det största ekonomiska hotet”. 

Igår kom Svenskt Näringsliv med förslaget “200 miljarder i räddningspaket för företagen och jobben”. Där framgår tydligt att korttidspermittering, som riskdagen nu behandlar idag i utskotten, inte alls räcker. Mycket annat matnyttigt hittar Du i denna PM

Sedan måste regering och riksdag inhibera det sk företrädaransvaret, som innebär att alla i en styrelse eller bolagsledning kan bli ansvariga för bristande inbetalningar till Skattemyndigheten.

 

En annan

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.