Idag är jag konstruktiv, som alltid. Men ingången är inte våra problem eller senfärdighet. Nu gäller det hur vi ska förstå innovation, digitalisring och framtiden. Ingången är tidskriften MGMT of Innovation and Technology
Tidskriften ges ut av Stiftelsen IMIT – Institute for Management of Innovation and Technology. Huvudmän är de fyra högskolorna Chalmers, Lund Tekniska Högskola, Handelshögskolan i Stockholm och KTH. Fyra gånger om året kommer denna tidskrift ut. Och den har fått en ny och verkligen läsbar layout, både i pappersformat och på nätet.
Ska man förstå vad som är på gång i det framtida näringslivet, så är marsnumret en utomordentlig ingång. Ska här kort försöka ge en liten fingervisning. Sedan är det upp till Dig att logga in (länk nedan) och läsa undr helgen. Det är fyra artiklar, som ger olika perspektiv.
- Företag och cirkulär ekonomi – Nya affärsmodeller, nya ekosystem
- Innovationspartnerskap – När relationer räknas
- Grus i innovationsmaskineriet – Om kostnader, risk och missade möjligheter
- Innovativa konkurrenter från tillväxtekonomier – Vad gör svenska företag?
Den cirkulära ekonomin innebär en omställning från den linjära modellen, som innebär använda, konsumera och förbruka. Det är modellen från industrialiseringens start. Man skulle kunna kalla det nya för en samverkansmodell, där alla är involverade. De stora företagen kommer att sätta spelreglerna. Och de två forskarna enger fem krafter som omvandlar ekosystemet; Medvetenhet, Förhandling, Innovationsstöd, Skyddande och Standardisering. (läs mer under helgen)
Innovationspartnerskap innebär ett brett samarbete med andra/alla som är berörda. Här ska inte bara tid, kostnad och kvalitet in, utan också mjukare värden. Denna del i den framtida ekonomin är kanske lättare att ta till sig är den cirkulära, men båda delarna samverkar. Det kan nämnas att den som forskat om detta och skrivit artikeln är Anna Brattström, som fått mängder med utmärkelser för sitt arbete. (helgen)
Grus i innovationsmaskineriet visar på de problem som det intima samarbetet mellan alla tänkbara parters kan innebära. Man måste bland annat acceptera “icke-resultat”, som Thomas Edison gjorde när han svarade på frågan om hur det kändes att göra 6.000 misstag:” Det är 6000 nya sätt på hur man INTE gör en glödlampa”. En viktig del i ett arbete är den sk “cutten”. Ställa upp rimliga men dedikerade tidsfrister. I arbetet krävs också variation och en förståelse i företagets ledning för innovationsarbetets särart. (läs själv)
Innovativa konkurrenter från tillväxtekonomier påvisar vad lågproduktions-länderna nu kan. De har fått företag som utvecklat ett innovativ förmåga och som gör en snabb produkt-framtagning. Hit hör länder som Kina, Turkiet och Brasilien. Lösningen, enligt forskarna, är att våra företag går mot mittsegmenett, men samtidigt behåller differentiering och premium. Ett bra produktnamn är värdefullt, liksom långsiktiga allianser med företag i tillväxt-ekonomierna. (Här är länken till helgen)
Var hittar jag läsningen i helgen? Svaret är gå in på mgmt.imit.se
Till sist vill jag ge Stiftelsen IMIT en eloge både för artiklarna, men också, och inte minst, för den utmärkta layouten. Som inte ser märkvärdig ut, men som är riktigt läsvänlig. Det gäller särskilt internet-versionen. Den är otroligt enkel att läsa och ta till sig. Men även den tryckta tidningen.
Du kan också prenumera (utan kostnad) på tidskriften MGMT genom att maila till imet.se eller skriva en rad till Stiftelsen IMIT, Jannie Björk, 412 96 Göteborg
Hej Håkan!
Vad roligt att du uppskattar MGMT of Innovation and Technology! Vi hoppas du får mycket trevlig läsning framöver.
Gå till http://www.imit.se för att fritt prenumerera, digitalt eller i tryckt form
Jennie Björk
Redaktör MGMT of Innovation and Technology
Tack Jennie,
Kan bara rekommendera MGMT igen!
Håkan