Att köpa det obefintliga – i Almedalen

Teknikföretagen rubricerade sitt seminarium om innovationsupphandling som “Hur man köper det som inte finns?”. I tisdags diskuterade ett helt dussin företrädare för lika intressen hur man skall utveckla innovationsupphandlingen. Totalt köper den offentliga sektorn årligen mellan 500 och 600 miljarder produkter och tjänster. Enklast är att upphandla det som redan finns, man köper helt sonika den gamla teknologin istället för att ange vilken funktion som skall lösas, och ge de pontentiella leverantörerna frihet att skapa nytt. Ett spännande seminarium hålls den 30 september av SKL, Vinnova och Kommerskollegiet

Alla på seminariet, med Volvochefen Olof Persson och SKL-VDn Håkan Sörman i spetsen var eniga. Den offentliga sektorn måste bli mycket bättre på att i upphandlingarna ge utrymme för det nya och innovativa. Den särskilde utredaren Anders Wijkman var väldigt kritisk till en del offentliga myndigheter, som Konjukturinstitutet, som helt avvisat innovationsupphandling som instrument. Den offentliga sektorn måste förstå vikten av att nya lösningar utvecklas.

Håkan Sörman, SKL  beskrev talande vilka svårigheter innovationsupphandlingen möter. De upphandlande myndigheterna har en beröringsskräck. De vill inte ha en dialog med de potentiella leverantörerna. Hur skall man då få fram det bästa om behov och lösningar inte kan diskuteras på ett tidigt stadium? Samarbetet måste bli mer förtroendefullt mellan upphandlarna och de blivande leverantörerna, påpekade Sörman med emfas. Skall man efter köp arbeta intimt och nära, så måste relationen byggas upp under upphandlingsprocessen.

Ett annat problem är de många överklagande som sker, som fördröjer och hotar. Här måste vi få ett smidigare system, och Håkan Sörman ser den möjligheten nu, med de förslag som nu ligger på bordet.

Håkan Ekengren, ansvarig statssekreterare på Näringsdepartementet, var försiktig. Positiv till de liggande förslagen, skall ta del av dem under sommaren och till hösten återkomma med eventuella förslag. I samtal med mig verkade Ekengren betydligt mer målmedveten, Näringsdepartemntet vill på olika sätt medverka till att innovationsupphandlingen går från ord till handling. Vi får se, det skall bli intressant att följa upp vad som händer.

Debatten leddes föredömligt av Lena Heldén, teknikföretagen

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.