“Attraktionskraft Sverige” en lyckad övning

Många kom. Drygt 500 deltog i Annie Lööfs Attraktionskraft Sverige på måndagen. Till Frends Arena i Stockholm. Det var inte någon kioskvältare som presenterades, men innehållet var väl värt besöket. “Attraktionskraft Sverige!” startades av näringsministern för ett år sedan och nu var det ett nytt möte med syftet att stimulera lokala och regionala beslutsfattare och entreprenörer från olika delar av  Sveriges.  Hur skall Sverige  bli världens bästa land att vistas, verka och växa i, är frågeställningen och utmaningen.

En bra ambition, men jag skulle vilja ha ett program, som åtminstone övergripande anger hur Sverige skall kunna bli världens mest attraktiva land, som projektet syftar till. Vad behöver då ske på bostadsområdet, när det gäller infrastruktur, utbildning, byråkratin och regelkrånglet, på skatteområdet för företagare etc. Det innebär inte att den här typen av inspirations- och utbildningsmöten är överflödiga, tvårtom. Men vill man något, och att få Sverige att bli världens bästa land, så bör man (läs regeringen) ange de medel som behöver användas.

På mötet lyftes spänningen fram mellan frihet/individualism och solidaritet. Vi har en mångkulturell befolkning, med en stor tillit i samhället, men ändå får vi “Husbyupploppen”. Förklaringen till det som hänt i Stockholms förorter kunde ingen ge svar på, men trots detts så var alla överens om att tilliten i det svenska samhället är stort.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.