Både DN och SvD gav förtur till de ryska lögnerna att Ukraina bombade ett höghus i Belgorod

I söndags morse bombades ett höghus i Belgorod, med flera dödade och skadade. Svenska medier, med DN och SvD i spetsen, accepterar den ryska lögnen direkt att det var Ukraina som stod för granatbeskjutningen, trots att det från början var mycket tveksamt om detta var sant.

Även senare fortsatte SvD med den felaktiga, för att inte säga lögnaktiga uppgiften: “Hittills har 15 personer bekräftats döda i det höghus i Belgorod där det small till under söndagen, varpå en stor del av byggnaden föll samman. Enligt Ryssland var det delar av en nedskjuten ukrainsk robot som slog ned.”
Vad än Ryssland säger, så verkar SvD “köpa” uppgifterna.

Även på måndagen fortsätter SvD:s egen journalist Jan Maljard att ge de felaktiga uppgifterna:“Senast på söndagen träffades ett höghus i den ryska regionen Belgorod av beskjutning. Guvernör Vjatjeslav Gladkov uppgav att fastighetens entréparti, från första till tionde våningen, rasade på grund av en direktträff. På måndagen hade 15 personer konstaterats döda. Det ryska försvarsministeriet hävdar att det var delar av en nedskjuten ukrainsk robot av typen Totjka-U som orsakat skadorna.”

Dagens Nyheter skriver för sin del: “Det var på lördagsmorgonen som en explosion i botten av ett höghus i Belgorod ledde till att en sektion av byggnaden rasade ihop. Många människor drogs med i raset, och ett tiotal ska ha dödats och uppemot ett 30-tal skadats. Det gör det till en av de värsta händelserna i Ryssland under kriget.”

“Ukraina har attackerat militära anläggningar och oljeanläggningar i området, och före explosionen hade larmet om inkommande robotar från Ukraina gått i staden. De ryska myndigheterna – inklusive guvernören i Belgorod – påstod först att det var granater från Ukraina, sedan en nedskjuten robot som orsakat kollapsen. Det ryska försvarsdepartementet lade skulden på Ukraina.”

Både SvD och DN publicerar uppgiften att Ukraina bombat ett höghus i Belgorod, trots att det redan från början stod klart att det troligen inte var Ukraina som gjorde detta. När de korrekta uppgifterna bekräftas, bomben kom inifrån Ryssland, från nordost, vilket inte en ukrainsk granat eller bomb kan komma, så tiger både Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter i den tryckta tidningen.

Dagens nyheter hade på måndagen den korrekta nyheten, publicerade den på nätet, men som sagt inte idag i den tryckta tidningen. Det borde man väl ha gjort och samtidigt beklagat att man tidigare gav spridning åt Rysslands lögner.

Peter Wolodarski och Lisa Irenius är det så här ni ska sköta publiceringen i era tidningar? Ge Rysslands lögner förtur och få de svenska läsarna att tro att de ryska lögnerna är riktiga? Sedan kan Ryssland citera DN och SvD som anger att Ukrainas granater åstadkom förödelsen.

Antalet döda för den ryska sprängningen av det egna bostadskomplexet i Belgorod ökar i skrivande stund till 16 med minst 27 skadade. Något för DN och SvD?

Den stora nyheten igår eftermiddag om att en rysk sprängning av tre varuhus och ett populärt kafé avslöjats och stoppats publicerades inte idag i vare sig DN eller SvD. Där hade det kunnat bli 100-tals döda och visar Rysslands hänsynslösa agerande.

Kyrylo Budanov, Ukrainas underrättelsechef, säger att situationen för den ryska invasionen i Charkiv oblast har stabiliserats. Försvarsstyrkorna kommer att trycka ut ryssarna från territoriet, uppger han. DeepstateMap rapporterar (geopositionerar uppgifterna) att Ukraina genomfört en lyckad motoffensiv och befriat byn Zelene på Charkivfronten bara ca en km från gränsen till Ryska Federationen.

De ryska förluster har det senaste dygnet, per i morse:  1 400 soldater, 11 stridsvagnar, 43 pansarskytte-fordon, 28 haubitsar, samt 29 transportfordon. De ukrainska förlusterna redovisas inte men har tidigare varit som 1 – 7 för de ryska. Så räkna själv.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken är på besök i Kiev just nu. En överraskande besök, som dock visar Väst stöd, berättar bl a Ukrinform.

De långskjutande ATACMS-robotarna har anlänt till Ukraina, vilket resulterat i flera bombningar mot ryska militära mål i de ockuperat områdena. Räckvidden är 30 mil mot de tidigare 14.

Idag har ytterligare en av topparna i försvarsdepartementet anhållits misstänkt för något kriminellt. Generallöjtnant Yuriy Kuznetsov, chef för personalavdelningen vid det ryska försvarsministeriet, har fängslats i Moskva.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.