Bakom kulisserna: S motarbetar näringslivet

Nog är det underligt att Socialdemokraterna inte förstår näringslivets värde. Inför valet 2014, med den nye partiledarn Stefan Löfven, går man ut och lovar en “Affärsplan Sverige”. Som ska utarbetas tillsammans med näringslivet. Det är dagens statsminister Löfven som stod i spetsen för detta upprop. Men vad har hänt? På alla möjliga sätt har Socialdemokraterna motarbetat näringslivet, Några axplock:

  • I Välfärdskommission, som tillsättas 2019, fick näringslivet inte vara med
  • Den av Stefan Löfven utropade “Affärsplan Sverige” har aldrig förverkligats
  • Vinster i välfärden målades upp som ett gigantiskt problem som sög ut välfärden
  • Olika delar av Socialdemokratin föreslår höjda skatter, på kapital och sparande
  • Fåmansbolagen ska få skatteskärpning genom höjda 3:12 skatter, och mycket mer
  • Stödåtgärderna till näringslivet är inte regeringens förtjänst, utan samverkanspartiernas, som hela tiden i tysthet jagat regeringen och särskilt Magdalena Andersson.

På energiområdet har den nuvarande regeringen, med Anders Ygeman i spetsen, misslyckats med att försäkra Sverige med en säker elförsörjning.

Efter polismordet i Göteborg i går är det svårt att inte nämna att polisens krav på politiska beslut – med olika åtgärder och straffskärpningar – inte har uppfyllt. Rikspolischefen gick ut hösten 2018 tillsammans med SÄPO-chefen i två olika aktioner för att få politiken att göra det som behövs. Detta har inte skett. Tråkigt att inte våra polischefer vågar ta bladet från munnen, men man kan förstå deras diplomati. Men, det går inte att förstå regeringens otroliga långsamhet och passivitet.

Brottsligheten idag lär kosta näringslivet ungefär 100 miljarder kronor, enligt beräkningar. Passivitet och Långbänk drabbar näringslivet hårt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Bakom kulisserna: S motarbetar näringslivet

  1. I stället för “Affärsplan Sverige” har vi nu färdplaner för olika delar av samhälle och näringsliv, som under ledning av den politiska skvadern Fossilfritt Sveriges “samordnare”, agronomen Svante Axelsson, för direkt mot stupet med mindre och dyrare energi som verktyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.