Bergströms donation till Handels skulle kunna vara en fortsättning på Anna Ekströms önskan

Den donation som Barbara och Hans Bergströms donation till Handelshögskolan i Stockholm för att låta beforska den svenska skolan kan ses som en fortsättning på Anna Ekströms önskan att få reda på hemligheten bakom Engelska Skolans framgångar. Alla kanske inte hängde med för fem år sedan när dåvarande generaldirektören och ordföranden i Skolkommissionen, Anna Ekström ringde upp en rektor för Engelska Skolan med frågan: Vad gör ni för att lyckas så bra?

Nu tror jag inte att Barbara och Hans Bergström hade dessa tankar när donationen utformades. För i uppdraget till professorn och Centrum för skolstudier står ingenting om att just Engelska Skolans framgångsfaktorer sak kartläggas. Men, det är kanske en god idé, så får Anna Ekström, nu som ansvarig minister, det recept på framgång för skoverksamheten som hon efterfrågade 2016. (Resultatet kommer inte avvika särskilt mycket från OECD:s svar 2015 efter uppdrag från den dåvarande S-regeringen, som våra journalister ännu inte upptäckt.)

Det ska tilläggas att Anna Ekström ångrat sitt telefonsamtal och sin önskan att få reda på Engelska Skolans framgångsfaktorer. Inte så underligt när hon ingår i en regering som på olika sätt vill ifrågasätta friskolorna. Men gjort är gjort, och kommer aldrig tillbaka, Anna Ekström. Läs gärna intervjun i Aftonbladet från den 18 oktober 2018 där Anna Ekström ställer in sig i politikerledet. Den intervjun platsar i vilken Nyårsrevy som helst. (Och Anna Ekström, Du får som tidigare bli hur arg som helst på mig för att jag skriver om detta)

Igår skickade Anna Ekström en internutredning om Ordning och Reda i skolan på remiss. Den ska bland annat förbjuda mobiler i skolan. Under lång tid har behovet av ordning i skolan varit i fokus. OECD, som 2015 gjorde en utredning på regeringens uppdrag, tog upp dessa frågor, men den dög inte. Fram med Långbänken. Och så en ny utredning, som är på mer än 300 sidor. Och när ska då de nya ordningsreglerna träda i  kraft? Den 1 juli meddelade departementet. Men tillade sedan, 2022. Nästa år alltså. Glöm inte Långbänken, den ska hyllas…

Utredning, på hela 348 sidor, heter “Nationell plan för trygghet och studiero”. Den borde varit genomförd för flera decennier sedan. Men, dagens flumskola med bristande ordning, dålig pedagogik, världsrekord i sen ankomst (enligt OECD) och fallande skolresultat är ett misslyckande för hela det etablerade politiska systemet. Även Alliansregeringen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Bergströms donation till Handels skulle kunna vara en fortsättning på Anna Ekströms önskan

  1. Det lämpliga är väl att barnen lär sig sådant de har nytta av i livet – kunskaper och färdigheter allt efter intresse och förmåga. Finns förslag på det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.