Beteende-ekonomin har bara sett gryningen

För två veckor sedan publicerade Akerlof och Shiller sin bok “Phishing for Phools“, som nu är en av de sex finalisterna till “Business Book of the Year 2015” hos Financial Times. En bok som är stimulerande och lättläst, men också djup, baserad på forskning. Notapparat, bibliografi och index står för 1/3-del av omfånget…Boken har nått mig för några par dagar sedan och mitt första intryck förstärks. The Economist har fått samma intryck; för fokuserad på enskildheter. Men en viktig pusselbit i det arbete som nu pågår för att få in nationalekonomin i människans verklighet.

Intressant är att notera att Richard H Thaler, som är medförfattare till bästsäljande “Nudge”, skrivit “Misbehaving” med underrubriken “Hur ekonomin blev beteendevetenskap”, enligt min fria översättning. Den är också en av kandidaterna till FT:s utnämning av “Business book of the Year”. Den finns på Amazon.com. En insiktsfull recension kan läsas i New Your Times.

Thaler har en bredare och därigenom intressantare infallsvinkel, än Shiller och Akerlof, vilket gör hans bok viktigare, tycker jag. Utgångspunkten är att människan inte är rationell, optimerar inte. Detta kallar Thaler för “felbeslut”. Shiller och Akerlof är mer inne på att vi manipuleras. Slutkapitlen i båda böckerna förmedlar denna bild tydligt. Denna del av ämnet nationalekonom. beteende-ekonomin,  är på klar frammarsch och kan förmodligen i framtiden ge instrument som förhindrar eller korrigerar ekonomiska kriser.

Den 17 november utser FT årets affärsbok, och då kan det vara givande för diskussionen runt middagsbordet att ha läst några av finalisterna, om inte den vinnande boken.

När jag skiver om viktiga böcker att läsa måste jag nämna en till: “The Rise of the Robots”. Skriven av Martin Ford. Den ger en intressant inblick i hur robotiseringen utvecklas. En intressant recension finns på National Geographic. Boken är också en av sex slutkandidater till “Business Book of the Year” på Financial Times. Amazon.uk levererar boken på en vecka, noterar jag och billigt.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.