Bloggen börjar lite mjukt med det som behöver göras i Sverige

Bloggen hälsar alla läsare välkomna åter efter sommarens uppehåll! För att sätta upp en agenda så vill jag ge en hint om vad som är viktigt idag. Det gör att bloggen surrar sig vid masten som Odysseus en gång gjorde.

Generellt kan sägas att utvecklingen i Sverige har släpat efter i ungefär 20 år. Det gör att behovet av förbättringar, reformer och utvecklingen av infrastrukturen är oerhört stort. Även om de flesta svenskar inte tror att det är sant, så har Sverige haft EU:s sämsta ekonomiska utveckling under de senaste sex åren, sedan 2017.

Ett viktigt skäl till Sveriges dåliga utveckling är den Långbänk som alla politiker tycks älska. Gör ingenting idag, om Du kan tillsätta en utredning. Och sedan ska utredningen behandlas noggrant med remisser, debatter och behandling i regeringskansliet.

Sverige är Långbänkens förlovade land och kommer så förbli om inte politikerna snart inser att “Do it now”, gå från ord till handling, är sättet att hantera problem och utmaningar.

Allra tydligast är problemet med gängkriminaliteten. Den började utredas för mer än 20 år sedan, med BRU.. (Du som vill se vad som hänt, eller inte hänt kan kolla i min blogg). Året var 2005 när Brottskommissionen, BRU, under fem år hade analyserat gängbrottsligheten, förvisso med utgångspunkten MC-gängen, men allt som idag diskuteras och ska åtgärdas, fanns med. Lade fram sex betänkanden under åren 2000 – 2005, som tog upp alla problem som fortfarande till stor del inte är lösta.

Man kan drastiskt säga att politikerna har låtit de gängkriminella ta över. Kanske inte medvetet, men resultatet är detta.

Vilka ämnen behöver behandlas framöver? En kort lista, ingen rangordning och långtifrån fullständig (Gängkriminaliteten och många välfärdsfrågor saknas):

  • Elförsörjningen, både produktion och distribution
  • Gruvorna och de kritiska metallerna samt de särskilda jordartsmetallerna
  • Den långsiktiga försörjningen av halvledare, där EU har tappat 75 procent på 20 år
  • Försvaret i Sverige, som måste byggas ut och förbättras. (Vi har 2.5 brigader, Ukraina mer än 100.
  • Jordbrukets bakåtsträvare, som inte vill förbättra grödorna (gäller hela EU)
  • Skogen i Sverige som hotas av EU:s föreslagna nya regler
  • Flumskolan som saknar disciplin och där kunskaperna ligger långt efter
  • Den excellenta forskningen som måste stärkas i vårt land
  • Propagandastaten, med tusentals kommunikatörer i myndigheter och kommuner
  • Sen får vi inte glömma säkerhetsläget, med hot både från extremister pga Koran-bränningarna och Rysslands storskaliga krig i Ukraina.

Ska jag fortsätta blogga? Den frågan har jag ställt med ett eller annat års mellanrum. Svaret för tre år sedan kanske kan vara intressant. Det ledde mig till att fortsätta. Vad säger Du idag?

Kanske undrar Du hur det går i Ukraina. Korta svaret är: Bra för Ukraina, men medvetet långsamt. Se senaste bloggen.

PS. Vad gäller Koran-bränningen, så kan jag inte få i mitt huvud att detta har med yttrandefriheten att göra. Det är ett hatbrott och sådana är förbjudna i Sverige. Här har de rättsvårdande myndigheterna inte tagit sitt ansvar i Sverige. De har låtit bli att åtala de som bränner heliga skrifter för hatet som detta utstrålar och innebär. Då hade en dom kunnat komma som stoppar hatbrott i form av bränningar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

7 svar på ”Bloggen börjar lite mjukt med det som behöver göras i Sverige

  1. Hoppas verkligen att du fortsätter att blogga! Dina tydliga, klargörande, konstruktiva och kritiska synpunkter uppskattas och ger en god bas för diskussion och ställningstagande!

    Bästa hls,

    Per

  2. Tack igen, och jätteriktigt.
    men hur går det med alla de viktiga frägorna?
    Vägen framåt??

    Tack, tack Gunnar B,

  3. Ja fortsätt! Din blogg är ALLTID full av information o reflektioner som jag inte får någon annan stans.
    Mycket uppskattat!
    Solveig Staffas

  4. Håller med de föregående inläggen om att få läsa din blogg.
    Din beskrivning av ”läget” är mycket klarläggande – men också oroande. Det är så mycket som behöver tas tag i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.