Borgerlighetens jämlikhet föder idéer som skapar utveckling och välstånd

För många är nog Deidre McCloskey, ekonomiprofessorn från University of Illinois at Chicago, ganska okänd. Trots att hon är en framträdande ekonom att förklara vårt nuvarande ekonomiska system. Det har hon gjort i form av tre tegelstenar, böcker tjocka som bara den.

I somras långlistade Financial Times  McKloskeys senaste bok “Bourgeois Equality. How Ideas, Not Capital or Institutions, Enriched the World” för priset Best Business Book of the Year. Vi får se om någon vecka om boken kvalar in på kortlistan, från vilka årets vinnare utses. Här är FT:s sammanfattning av McCloskeys forskning och bok. Och Här är FT:S recension i våras av boken, gjord av Diane Coyle.

I förra veckan gästade Deidre McCloskey IFN, Institutet för Näringslivsforskning, som höll ett intressant seminarium kring hennes senaste bok. Det var en namnstark församling som tog del av McCloskeys budskap och kommentatorernas synpunkter. Här en intervju med ekonomiprofessorn i Ekonomiekot.

Det är förmätet av mig att försöka formulera McCloskeys budskap. Det sker bäst om Du läser t ex FT:s recension av boken, som jag länkat till ovan. Men ändå kan kort sägas att individen är den som utvecklar vårt samhälle. Med den frihet och respekt som gavs borgerskapet. Detta inkluderar dygder som rättvisa, mod, måttlighet, tro, hopp och kärlek samt försiktighet. Detta kan verka banalt, men det är ingen annat ekonomisk forskare som på detta övertygande sätt lyft denna framgångsfaktor, den liberala människan.

Läs och begrunda McCloskeys bok, men vik en långhelg till detta.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.