För många är nog Deidre McCloskey, ekonomiprofessorn från University of Illinois at Chicago, ganska okänd. Trots att hon är en framträdande ekonom att förklara vårt nuvarande ekonomiska system. Det har hon gjort i form av tre tegelstenar, böcker tjocka som bara den.
I somras långlistade Financial Times McKloskeys senaste bok “Bourgeois Equality. How Ideas, Not Capital or Institutions, Enriched the World” för priset Best Business Book of the Year. Vi får se om någon vecka om boken kvalar in på kortlistan, från vilka årets vinnare utses. Här är FT:s sammanfattning av McCloskeys forskning och bok. Och Här är FT:S recension i våras av boken, gjord av Diane Coyle.
I förra veckan gästade Deidre McCloskey IFN, Institutet för Näringslivsforskning, som höll ett intressant seminarium kring hennes senaste bok. Det var en namnstark församling som tog del av McCloskeys budskap och kommentatorernas synpunkter. Här en intervju med ekonomiprofessorn i Ekonomiekot.
Det är förmätet av mig att försöka formulera McCloskeys budskap. Det sker bäst om Du läser t ex FT:s recension av boken, som jag länkat till ovan. Men ändå kan kort sägas att individen är den som utvecklar vårt samhälle. Med den frihet och respekt som gavs borgerskapet. Detta inkluderar dygder som rättvisa, mod, måttlighet, tro, hopp och kärlek samt försiktighet. Detta kan verka banalt, men det är ingen annat ekonomisk forskare som på detta övertygande sätt lyft denna framgångsfaktor, den liberala människan.
Läs och begrunda McCloskeys bok, men vik en långhelg till detta.