Bostadsutredningar en masse – utan resultat

Vad är den avgående regeringens arv på bostadskrisens område? Utredningar, utredningar och nya utredningar, men inga resultat. Här är ett urval bostadsutredningar som Peter Eriksson, bostadsministern, genomfört det senaste året. Som dock inte resulterat i någonting:

Sedan har man i höst bland annat givit till följande utredningsuppdrag:

Ovanstående redovisning är inte komplett, men den räcker för att förstå at det bara är utredningar, remisser och skrivarbete. Till ingen nytta – för bostadseländet.

Därtill kommer att alla ovanstående utredningar – på sammanlagt minst 2.000 sidor – gått ut på remiss till hundratals remissinstanser. Som i sin tur lägger 10.000-tals timmar på att läsa, samråda, fundera och skriva remissvar. Tror de ansvariga politikerna att vi imponeras av alla dessa utredningar? Snarare: Medan politikerna utreder dör bostadsmarknaden.

Till vilken nytta?

Blir bostadsbristen mindre? Får unga en chans att skaffa sig bostad? Kan våra företag hitta bostäder till sin personal? Kan invandrarna få tag på bostäder?

Svaret är tyvärr genomgående nej

Bostadsrättsutredningen förslag “Ett snabbare bostadsbyggande” får helt underkänt av Sveriges Byggindustrier. Totalsågas, enligt Dagens Industri. Organisationen säger att utredningen bör skrotas helt. Peter Eriksson lämnade dessutom utredningsuppdraget till vice ordföranden i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, vilket är som att sätta bocken som trädgårdsmästare.  Åtminstone om man läser Vänsterpartiets program. Men se också i utredningen, som föreslår rätt till konfiskation utan ersättning,

Man kan undra vad Peter Eriksson tycker om utredningen, för han inställde med kort framförhållning sin presskonferens den 23 augusti, som han kallat till för att kommentera utredningen. Och när Dagens Industri för några dagar sedan frågade Peter Eriksson, så vägrar han att svara. Underligt.

Men man kan konstatera att den Röd-Gröna regeringen helt har misslyckats med bostadsfrågan. Ansvaret ligger på Peter Eriksson, Miljöpartiet och hela regeringen i den ordningen.

Det tror jag att högste chefen inser också, men inte vill erkänna.

Nästa regering har en stor uppgift. Bostadskrisen är en fråga som måste lösas. Här krävs dock en bred uppgörelse, något som den avgångna regeringen inte lyckats med, knappast ens försökt på allvar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.