Bra Innovationsstrategi för Sverige – men med fel slutsats

Igår presenterade FIM, Forum för Innovations Management och Boston Consulting Group, BCG, en innovationsstrategi för Sverige. Allt är rätt, men inte genomförande-processen, det vill säga ledningen. Det går inte att ha en opolitisk person, en “Innovation Champion” som leder innovationsarbetet i Sverige.

Det stora problemet idag är att politiken inte riktigt hänger med. Att då låta utse en överdomare till statsministern är inte rätt. Det måste istället vara Statsministern som själv som tar den rollen. Det tycker inte bara Stefan Löfven, utan nästan alla som yttrat sig i frågan i Almedalen. Se bl a mitt blogginlägg från i tisdags.

Men i övrigt är förslaget utmärkt, och en bra plattform för Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven, när Innovationsrådet skall bildas i höst. Tyvärr finns inte “Innovationsstrategi för Sverige” att ladda ned digitalt, men det kanske kommer och då finner Du länken här.

Först tar förslaget upp internationaliseringen. Sverige måste kunna attrahera de bästa talangerna internationellt.  Vi måste också hjälpa våra små och medelstora företag att komma ut i världen.

Den andra frågan gäller innovationsupphandling, som måste öka med fokus på såväl kvalitet som resultat. Det måste bli lättare för mindre företag att deltaga och vinna upphandlingar.

Den tredje frågan som tages upp är tillgången på kapital. Det statliga riskkapitalet måste effektiviseras och samordnas, menar man. En fond-i-fondlösning efterfrågas. Dock inte mer offentligt riskkapital, men mycket bättre utnyttjande.

Men, och det är viktigt att säga: Det behövs oerhört mycket mer än vad denna strategi tar upp. Utbildningen och skolan är viktiga. Och vi måste slå vakt om våra styrkeområden, som professor Christian Kettels starkt underströk i paneldebatten som följde i går.

BCG:s rapport från förra året “Nationell Strategi för Sverige” har varit något av ett underlag, eller utgångspunkt, för gårdagens förslag i Almedalen. Dessutom hänvisades igår till analyser och förslag på innovationsområdet som OECD, IVA och Entreprenörskapsforum redovisat. Du finner alla länkar till dessa utredningar och förslag i min blogg. Fritextsökning på dessa namn, och Du hittar vad Du söker.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.